Slovenija: Mikroorganizmi B cereus u pakiranjima papra

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2010. u 08:30

Slovenska tvrtka Propak jučer je izvijestila da zbog prisutnosti mikroorganizama B cereus iz prodaje na slovenskom tržištu povlači crni mljeveni papar u 50-gramskom pakiranju tvrtke Šafram, a koji je brazilskog porijekla.

Riječ je o spomenutom pakiranju s rokom uporabe do 30. rujna ove godine, prenose slovenski mediji. U hrvatskoj tvrtci Šafram kažu kako se u Hrvatskoj kod začina analiza na spomenuti mikroorganizam (Bacillus cereus) ne provodi i nije zakonski određena. Ali u četvrtak ćemo razgovarati s nadležnima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a možemo testirati i naš papar u skladištu, kaže direktorica u Šaframu Arijana Šafranko Salihčehajić, napominjući kako je udio začina u hrani izrazito mali i pri termičkoj obradi većina bakterija ugiba.

Po podacima koje su dobili od slovenskog partnera, tvrtke Propak, riječ je o manjim količinama papra koje su pred istekom roka uporabe. Prema dostupnim podacima, Bacillus cereus je bakterija koja proizvodi emetički toksin u hrani ili dijarealni u crijevu, klinički se radi o simptomima intoksikacije s kratkom inkubacijom, povraćanjem ili dijarejom, a rizična hrana su riža, meso i mlijeko.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close