Slovenska tvrtka Propak jučer je izvijestila da zbog prisutnosti mikroorganizama B cereus iz prodaje na slovenskom tržištu povlači crni mljeveni papar u 50-gramskom pakiranju tvrtke Šafram, a koji je brazilskog porijekla.
Riječ je o spomenutom pakiranju s rokom uporabe do 30. rujna ove godine, prenose slovenski mediji. U hrvatskoj tvrtci Šafram kažu kako se u Hrvatskoj kod začina analiza na spomenuti mikroorganizam (Bacillus cereus) ne provodi i nije zakonski određena. Ali u četvrtak ćemo razgovarati s nadležnima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a možemo testirati i naš papar u skladištu, kaže direktorica u Šaframu Arijana Šafranko Salihčehajić, napominjući kako je udio začina u hrani izrazito mali i pri termičkoj obradi većina bakterija ugiba.
Po podacima koje su dobili od slovenskog partnera, tvrtke Propak, riječ je o manjim količinama papra koje su pred istekom roka uporabe. Prema dostupnim podacima, Bacillus cereus je bakterija koja proizvodi emetički toksin u hrani ili dijarealni u crijevu, klinički se radi o simptomima intoksikacije s kratkom inkubacijom, povraćanjem ili dijarejom, a rizična hrana su riža, meso i mlijeko.
(Hina/pd)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu