Slovenija, Hrvatska i Srbija dogovorile jačanje suradnje u željezničkom prometu

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2010. u 17:15

Ministri prometa Slovenije, Hrvatske i Srbije dogovorili su se danas kako će pojačati suradnju na području željezničkog, posebno teretnog prometa tranzitnim paneuropskim X. koridorom od Njemačke prema Turskoj.

Riječ je o oživljavanju i oporavku koridora X. koji od Njemačke i Austrije, te preko Slovenije, Hrvatske i Srbije ide prema Turskoj. Slovenske, hrvatske i srbijanske željeznice osnovat će zajedničku tvrtku sa sjedištem u Ljubljani, u svrhu zajedničkog nastupa na tržištu, kako bi tim koridorom privukle što više prometa i prihoda za sve tri željeznice, odnosno nacionalna željeznička operatera, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, nakon trilateralnih razgovora sa slovenskim ministrom prometa Patrickom Vlačičem i srbijanskim ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem.

Kalmeta je rekao da je riječ o jednom u nizu sastanaka kojim se na razini ministarstava i nacionalnih željezničkih operatera nastoji oživjeti promet, ali i cijelo gospodarstvo koje je vezano uz prometni koridor X. Razgovori su bili konkretni i konstruktivni u nastojanju da se uklone zapreke za još učinkovitiji i konkurentniji promet koridorom, naglasio je Kalmeta.

Sve tri države imaju interes da na području X. koridora povećaju konkurentnost i brzinu prometa na željeznici, posebno u tranzitnom teretnom prometu, odstranjujući administrativne prepreke na granicama i u carinskim postupcima, a jedan od ciljeva je da roba od Ljubljane do Istanbula ne putuje više od 35 sati, naglasio je Vlačič.

O jačanju suradnje u petak će u Beogradu biti potpisan i sporazum između predstavnika nacionalnih željezničkih operatera iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, a turski ministar prometa tijekom nedavnog posjeta Ljubljani obećao je da će Turska ugostiti konferenciju ministara prometa iz svih zemalja kojima prolazi deseti europski koridor, iznijeli su nakon svog sastanka na Brdu kod Kranja ministri prometa Hrvatske, Slovenije i Srbije. Konferencija bi se trebala održati u rujnu ili listopadu ove godine.

Istaknuli su da koridor X ima veliki razvojni potencijal na području tranzitnog teretnog prometa jer je kraći od konkurentskog koridora IV. Dresden-Istanbul kojim se sada odvija 90 posto prometa u tranzitu između Njemačke i Turske, a priliku za jačanje prometa i prihoda nacionalnih željeznica država u regiji vide i u velikim mogućnostima prebacivanja tranzitnog prometa s cesta na željeznice u budućnosti.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close