Slovenci zainteresirani za posao u Austriji

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2011. u 12:15

Slovenski mediji navode da austrijski poslodavci u Sloveniji najviše traže zaposlenike za rad u strojogradnji i elektroindustriji te ugostiteljstvu, ali i radnike za sezonske poslove u poljoprivredi

Nakon što su Njemačka i Austrija 1. svibnja u potpunosti otvorile svoje tržište rada za radnike iz članica Europske Unije koje su EU pristupile 2004. godine, mnogi nezaposleni Slovenci iz krajeva blizu Austrije traže posao preko granice, a u Mariboru je otvorena i agencija za posredovanje poslova.

Voditelj slovenske podružnice agencije MPS International koja ima sjedište u Grazu Tomaž Šilak izjavio je za mariborski list Večer da je zanimanje Slovenaca za rad u Austriji vrlo veliko, te da mu je u jednom trenutku gotovo ponestalo formulara koje zainteresirani moraju ispuniti kako bi ušli u bazu podataka austrijskih poslodavaca. “Radnik je u Austriji zaštićen, plaće normalne, a ugovor se uvijek sklapa na neodređeno vrijeme”, rekao je Šilak.

U susjednoj Austriji već je do sada uz radne dozvole radilo oko 7.000 Slovenaca, očekuje se da će sada taj broj porasti, osobito na području Maribora i u Prekmurju, gdje je nezaposlenost znatno viša nego u središnjem dijelu Slovenije. Kako navode mediji, Slovenci u Austriji rade uglavnom kao “dnevni migranti”, vraćajući se istog dana nakon posla kući, a vrlo su česti slučajevi da se susjedi voze jednim automobilom, kako bi uštedjeli na benzinu i troškovima.

Šilak tvrdi da je prednost austrijskih poslodavaca pred slovenskima i u tome što se drže kolektivnih ugovora koje su sklopili sa sindikatima. Prvi je motiv za rad preko granice ipak znatno veća plaća. Najniža plaća fizičkog radnika u Austriji iznosi oko 1.000 eura neto, a ako radi u smjenama može dobiti i 1.600 eura, rekao je Šilak. Slovenski mediji navode da austrijski poslodavci u Sloveniji najviše traže zaposlenike za rad u strojogradnji i elektroindustriji te ugostiteljstvu, ali i radnike za sezonske poslove u poljoprivredi.

Uz to, traženi su i zaposlenici s područja zdravstvene njege, gdje je razlika u plaćama između Slovenije i Austrije još veća nego u drugim zanimanjima. Tako medicinska sestra ili tehničar u Austriji zarađuju tri puta više nego u Sloveniji.

Ravnateljica mariborskog zavoda za zapošljavanja Vlasta Stojak izjavila je za ljubljanski list Dnevnik da su u Austriji, s kojom je slovenski zavod povezan preko europske mreže za zapošljavanje EURES, trenutačno najtraženija deficitarna zanimanja zavarivača, programera, mecicinske sestre, limara, građevinskog radnika i montera.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close