Slabiji dolar podupro cijene nafte

Cijene nafte porasle su danas na svjetskim tržištima za više od jednog dolara, premašivši 116 dolara na tržištu u Londonu, nakon što je dolar oslabio temeljem poboljšanih izgleda za novim paketom pomoći za Grčku.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu skočila je za 1,34 dolara, na 116,02 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 1,31 dolar i iznosila 101,90 dolara. U ponedjeljak tržišta u Londonu i New Yorku nisu radila zbog praznika. “Slabiji dolar je glavni razlog rasta cijena nafte, temeljem nada da će biti sastavljen novi paket pomoći za Grčku”, rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank u Frankfurtu. Vijesti da Europska unija užurbano radi na prijedlogu novog paketa za spas Grčke podigle su euro na najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru. Dolar je u takvim okolnostima oslabio i prema drugim značajnim svjetskim valutama, a slabiji dolar čini naftu jeftinijom za vlasnike ostalih valuta.

Fokus tržišta sada se preusmjerava na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koji će se održati u lipnju. Analitičari poput tvrtke JBC Energy vjeruju da bi povećanje proizvodnje za dva do 2,5 milijuna barela dnevno bilo odgovarajuće s obzirom na trenutnu situaciju u odnosu ponude i potražnje. “Ishod sastanka ipak će ponovno ovisiti o stajalištu ključne OPEC-ove članice Saudijske Arabije, s obzirom da ta bliskoistočna zemlja drži oko tri četvrtine neiskorištenih kapaciteta grupe”, navodi ta kompanija u bilješci.

OPEC je na svojim web stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 109,59 dolara, što znači da je bila 68 centi niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve