Skupina G20 dogovorila reformu MMF-a, povećan utjecaj Kine

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2010. u 10:30

Članice skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 postigle su danas na sastanku u južnokorejskom gradu Gyeongjuu dogovor o reformi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojom bi brzo rastuća gospodarstva dobila veće ovlasti u upravljanju tom međunarodnom financijskom institucijom, javljaju agencije.

Prema sporazumu, europske zemlje odrekle bi se dva mjesta u 24-članom upravnom odboru u korist gospodarstava u razvoju poput Kine, koja će postati treća po utjecaju zemlja u MMF-u. Sporazum također rastućim gospodarstvima daje dodatnih više od šest posto glasačkih prava, javlja agencija Reuters. Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozdravio je dogovor ocijenivši ga “povijesnim”. “Ovo je najveća reforma upravljanja ovom institucijom u povijesti”, rekao je Strauss-Kahn. MMF je međunarodna financijska institucija sa sjedištem u Washingtonu i okuplja 187 zemalja članica.

Agencija dpa javila je, pozivajući se na izvore među pregovaračima, da reforma odražava premještanje globalnog gospodarskog utjecaja s tradicionalnih zapadnih gospodarskih sila na nova brzo rastuća gospodarstva poput Kine, Indije i Brazila. Reforme, o kojima se raspravlja godinama, stupit će na snagu tijekom 2011.

Ministri financija vodećih svjetskih gospodarstava također bi se na dvodnevnom sastanku koji je počeo jučer u Gyeongjuu trebali obvezati da u budućnosti neće nastojati umjetno održavati tečaj domaće valute na niskoj razini. Time bi trebali pokazati da su spremni jasno se suprotstaviti globalnom ratu valuta kojega se svi pribojavaju.

SAD i Europska unija optužuju Kinu da umjetno zadržava juan na niskoj razini kako bi njezini izvoznici ostali konkurentni. Vlada u Pekingu tvrdi pak da je pretjerano popustljiva monetarna politika Washingtona neodgovorna.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Strateg dobar si. Što će biti SDRovi kao garancija valute ili potraživanja? Pretvaraće bezvrijedni dolar u moćne SDRove? U koje sektore će MMF uložiti milijarde? Vjerovatno u nerazvijene jer jedino ovdje još vrijedi bezvrijedni papir 😉

@strateg
zanimljiv link…nisam znao za to.
onda i moj glas za članak [thumbsup]

Pozdrav

Reforma i restrukturiranje MMF-a se vec dogodila. Nazalost, kljucni trenutak u restrukturiranju globalne financijske moci je “promakao” javnosti. Prije godinu dana MMF je, da bi namakao novce, izdao svoje obveznice. Zemlje BRIC-a su ih kupile (najvise KIna). Na taj nacin, dobile su veca glasacka prava nego sto im pripada po kvoti. A obveznice su denominirane u SDR-ove. Amerikanci i Europljani nisu nista u tom pogledu napravili. Ovaj dogadjaj je samo posljedica.
Nazalost, nemam trenutno vremena elaborirati vaznost ovih dogadjaja za globalnu moc i novi poredak. Ali mogu samo reci da smo svjedoci gubitka moci Zapada. U slijedecim desetlijecima ce se to zorno vidjeti.

Stavit cu barem jedan link, pa onog koga zanima neka procita.
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=79589

Ako je poslovni zainteresiran mogu napisati clanak na temu promjene globalne moci i preustroja svjetskog poretka. Prvi mogu napraviti pro bono, za ostale se dogovorimo. Neki clanci na poslovnom su iznimno losi, osobno bih bez prevelikog naprezanja napisao puno kvalitetnije clanke.

Pozdrav

New Report

Close