Skupina G20 čini 90 posto svjetskoga BDP-a

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2010. u 11:55

Skupina G20, koja održava sastanak na vrhu u četvrtak i petak u Seulu, stvorena krajem 90-ih godina kao odgovor na financijske krize u Rusiji i Aziji, okuplja industrijski najrazvijenije zemlje svijeta i brzorastuća gospodarstva i čini 90 posto svjetskog BDP-a.

Članice G20 su sedam zemalja iz skupine najrazvijenijih (G7), a to su Francuska, Kanada, Italija, Japan, Njemačka, Sjedinjene Države i Velika Britanija, te 12 brzorastućih gospodarstava: Južnoafrička Republika, Saudijska Arabija, Argentina, Australija, Brazil, Kina, Južna Koreja, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska. Europska unija je 20. članica, a zastupaju je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka (SB) također sudjeluju u radu organizacije na čije se sastanke redovito pozivaju predstavnici Španjolske i Nizozemske. Utemeljitelji G20 ističu da skupina predstavlja “90 posto svjetskog BDP-a, 80 posto međunarodne trgovine i dvije trećine svjetskog stanovništva”, što joj daje političku težinu i snažan legitimitet.

G20 rođen je 1999. godine, na poticaj skupine G7 nakon financijskih kriza koje su redom izbijale u Aziji, Rusiji te Latinskoj Americi. Klub bogatih zemalja odlučio je tada uspostaviti razinu putem koje će glavne svjetske sile, a među njima i brzorastuća gospodarstva, zajednički rješavati i sprječavati poremećaje.

Na sastanku na vrhu u Pittsburghu u rujnu 2009. čelnici G20, kojom trenutačno predsjeda Južna Koreja, odlučili su da će skupina postati forum za upravljanje globalnim gospodarstvom, a sile u nastajanju, poput Kine, imat će veću ulogu.

Čelnici G20 održali su dosad četiri sastanka na vrhu, 2008. u Washingtonu, te 2009. u Londonu i Pittsburghu, a u lipnju 2010. u Torontu. Nakon Seula novi će se sastanak održati u jesen 2011., u Francuskoj, koja će tada preuzeti jednogodišnje predsjedanje od Južne Koreje.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close