Skraćen stečajni postupak za tvrtke bez zaposlenih

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2010. u 13:30

Hrvatski sabor danas je dopunio Stečajni zakon, kojim je omogućeno pokretanje skraćenog stečajnog postupka za tvrtke koje nemaju zaposlenih, a imaju blokirane račune.

Skraćeni stečajni postupak će se, s ograničenim rokom trajanja do kraja 2012., provoditi na način da Porezna uprava pred nadležnim trgovačkim sudom može pokrenuti stečajni postupak pred gospodarskim subjektom koji ima pet ili manje zaposlenih, a ima nepodmirene obveze u razdoblju duljem od 60 dana.

Nakon što primi zahtjev za skraćeni stečajni postupak, sud bi pribavljao izvadak iz sudskog registra, te od članova uprave tvrtke, odnosno osoba ovlaštenih za zastupanje, zatražio da mu u roku 15 dana podnesu javnobilježnički ovjeren prokazni popis imovine pravne osobe. Pritom se utvrđuje da se davanjem netočnih ili nepotpunih podataka izlažu odgovornosti za lažan iskaz pred sudom.

U slučaju kada otvaranje skraćenog stečajnog postupka zatraže vjerovnici, sud će ih pozivati na solidarno plaćanje predujma za pokriće troškova postupka. Od toga je izuzeta država, jer će se u slučaju kad ona otvara skraćeni stečajni postupak sredstva osigurati u državnom proračunu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close