Škoda razmatra smanjenje proizvodnje

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2009. u 12:45

Češka automobilska kompanija Škoda, članica grupe Volkswagen, razmatra mogućnost obustave proizvodnje na dva dana u listopadu zbog pada potražnje nakon ukidanja njemačkog programa bonusa za kupce novih automobila.

Izvoz automobila značajan je pokretač rasta za mala i otvorena gospodarstva poput češkog, te je program njemačke vlade koji uključuje isplatu bonusa za zamjenu starih automobila novima značajno podupro prodaju automobila i pomogao ojačati industrijsku proizvodnju u proteklim mjesecima.

“Odluka o smanjenju još nije konačna, smanjenje se razmatra u sklopu obveznog godišnjeg ispitivanja zaliha koje se u pravilu provodi krajem listopada”, objavio je glasnogovornik Škode Jaroslav Cerny. “Zato želimo povezati obustavu proizvodnje s praznikom u Češkoj koji pada 28. listopada”, rekao je, dodajući da bi proizvodnja trebala biti obustavljena 29. i 30. listopada.

Potražnja za najpopularnijim Škodinim modelom Fabiom najteže je pogođena gašenjem programa bonusa za zamjenu starih automobila novima. Škoda prednjači po prodaji među češkim kompanijama. Osim Škode, u Češkoj automobile proizvodi i tvornica Toyote-PSA, te nova tvornica Hyundaija.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close