Sindikati javnih službi: Spremni smo na solidarnost ako su na to spremni i drugi

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2010. u 13:35

Spremni smo na solidarnost i odricanje ako su na to spremni i drugi sektori koji po plaćama stoje puno bolje od javnih službenika, poručili su čelnici sindikata javnih službi s današnje konferencije za novinare koju su sazvali zbog, kako tvrde, kampanje koju protiv njih vode neki mediji.

Ako se nastavi kampanja u kojoj se 250.000 zaposlenih u javnim i državnim službama prikazuju kao paraziti koji ne žele biti solidarni sa zaposlenima u realnom sektoru spremni smo organizirati poludnevni štrajk 13. svibnja, na dan kada smo prošle godine potpisali s Vladom sporazum kojim smo pristali na smanjenje plaća, ustvrdio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

“Štrajkom ćemo pokazati hrvatskoj javnosti što se događa kada ne rade ti ”paraziti“, pod kojima se misli na liječnike, medicinske sestre, učitelje, socijalne radnike, policajce i sl.”, dodao je Ribić. Optužio je pritom medije “u službi krupnog kapitala”, ali i javnu televiziju, da se služe propagandom kako bi u interesu privatnog sektora natjerali zaposlene u javnim i državnim službama da se odreknu svojih materijalnih prava zajamčenih kolektivnim ugovorima, poput regresa, božićnice i dara za djecu.

“Optužuju nas da nismo solidarni s radnicima koji gube posao ili neredovito primaju plaće, a istina je da smo mi jedini solidarni jer smo predložili Vladi da novac koji će uštedjeti na materijalnim pravima iskoristi za povećanje sramotno niskih naknada za nezaposlenost, no uvjet je da se u to uključe i zaposleni u državnim poduzećima i privatnom sektoru”, istaknuo je Ribić.

Pritom je usporedio Vladu sa Superhikom, strip-junakom koji otima siromašnima da bi dao bogatima, jer traži da se u krizi prvi odriču oni koji stoje najlošije s plaćama. Sindikati javnih službi na Vladin će se zahtjev negativno očitovati u zakonskom roku koji istječe 9. travnja, ali spremni su na pregovore kako bi se postigao kompromis, rečeno je na konferenciji.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close