Sindikati i poslodavci u prometu osnovali Socijalno vijeće za cestovni promet

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2011. u 14:30

Otvaranje nacionalnog tržišta i ulazak na jedinstveno tržište Unije predstavlja veliki izazov za domaće prijevoznike

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Udruge prometa, Nezavisnog cestarskog sindikata, Sindikata prometa i veza Hrvatske te Sindikata hrvatskog vozača potpisali su danas u Uredu za socijalno partnerstvo hrvatske Vlade sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prometa, izvijestili su iz HUP-a.




Ovim sporazumom formirano je prvo bipartitno sektorsko vijeće u Hrvatskoj, tijelo koje je na razini Europske unije prepoznato kao mjesto institucionalnog europskog socijalnog dijaloga te im je dana uloga i ovlast su-kreatora svih politika koje se tiču sektorskih prilika, ističu iz HUP-a. Sindikati i poslodavci iz sektora prometa će u radu ovog vijeća samostalno i autonomno kreirati sadržaj i tempo socijalnog dijaloga i to na područjima od zajedničkog interesa što će olakšati artikuliranje problema i izazova s kojima se susreće ovaj sektor prema nadležnim državnim tijelima. Upravo zbog odluke socijalnih partnera u sektoru prijevoza da sva međusobna pitanja rješavaju zajednički, konstruktivnim dogovorom po uzoru na europske kolege, za svečano potpisivanje sporazuma o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prometa simbolički je odabran upravo dan kad najviši hrvatski dužnosnici u Bruxellesu potpisuju Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

“U HUP-u smo izuzetno zadovoljni ovim sporazumom za osnivanjem Socijalnog vijeća za sektor prometa jer smo uvjereni da ćemo dijalog sa predstavnicima sindikata u zajedničkoj tješnjoj suradnji dići na još višu razinu. Ova suradnja samo dokazuje da poslodavci i zaposleni nisu suprotstavljene strane kao što se to nekad želi prikazati, već da imaju zajednički cilj u uspjehu svojih kompanija i rješavanju problema i izazova koji im stoje na tom putu. Prometni sektor je izložen velikim promjenama približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, a naša jedina šansa za uspješno snalaženje u tako zahtjevnim trenucima je konstruktivna suradnja zaposlenika i poslodavaca”, rekla je Maja Pokrovac, direktorica HUP -Udruge poslodavaca prometa.

Prometni sektor u Hrvatskoj zapošljava prema službenoj statistici oko 62.000 radnika u pravnim osobama te 15.000 radnika u obrtu i slobodnim zanimanjima, a ostvaruje više od 21 milijarde kuna dodane vrijednosti. Otvaranje nacionalnog tržišta i ulazak na jedinstveno tržište Unije predstavlja veliki izazov za naše prijevoznike, napominju iz HUP-a. Prihvaćanje zajedničkog prometnog zakonodavstva, promjene u režimu poslovanja, strukturalno prilagođavanje tehnološkom napretku, složeni obrasci razvoja integriranog prometa i logistike, sve veći značaj sigurnosti i zaštite okoliša kao okvira poslovanja, novi obrasci znanja i kompetencija za sve profesije u prometnim djelatnostima samo su dio promjena koje domaćim poslodavcima i radnicima u prometnom sektoru donosi punopravno članstvo u EU.

“Dva su neposredna izazova pred prometnim sektorom – nova Bijela knjiga za promet i za Hrvatsku potpisivanje memoranduma o harmonizaciji prometnog tržišta u regiji. Oba procesa unose vitalne promjene u proces upravljanja sektorom cestovnog prometa, rada u cestovnom prometu i odnosa cestovnog prometa ili prometa općenito sa ostatkom nacionalnog gospodarstva i društva. Da bi mogli sudjelovati u ovim procesima na korist naših članova i da bi se uspješno nosili za svim tim izazovima trebamo jačati svoje kapacitete, što nam upravo omogućuje zajednička suradnja kroz novoosnovano Socijalno vijeće za sektor prometa”, rekao je Mario Švigir, glavni tajnik Sindikata prometa i veza Hrvatske.

“Ovo je velik korak za unaprjeđenje socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, jer je ovo prvi primjer uspostavljanja europskog modela bipartitne sektorske suradnje u donošenju zajedničkih strategija i razvojnih smjernica od strane onih koji su o njima najpozvaniji odlučivati i kreirati ih – a to su radnici i poslodavci svakog pojedinog sektora”, izjavila je prilikom potpisivanja Sporazuma Dubravka Matić, predstojnica Ureda za socijalno partnerstvo u RH.

“Europski socijalni dijalog upravo je na ovaj način strukturiran i svojim ustrojstvom omogućuje brže, efikasnije i primjerenije reagiranje na neminovne, a često i neočekivane promjene gospodarskih prilika, koje, naročito u trenutnim izazovnim okolnostima, značajno utječu na sigurnost i budućnost kako radnika i poslodavaca, tako i cijelih sektora. Zato mi je neizmjerno drago da je Ured za socijalno partnerstvo u RH pružio podršku ovoj inicijativi, pri čemu moram istaknuti zaslugu donedavnog predstojnika, gospodina Vitomira Begovića, koji je uvijek prepoznavao i podražavao ovakve pozitivne iskorake prema daljnjem unaprjeđenju socijalnog partnerstva. Moja je namjera da Ured i dalje nastavi pružati najveću moguću podršku svim socijalnim partnerima u njihovom nastojanju da se svojim djelovanjem nastave približavati i prilagođavati europskom socijalnom dijalogu, kako bi spremnije mogli odgovoriti na izazove koji nas sve čekaju kao 28. članicu Europske unije” zaključuje Dubravka Matić.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close