Sindikat vozača prijavio zagrebačku tvrtku Gamont

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2011. u 12:55

Sindikat hrvatskog vozača prijavio je zagrebačku tvrtku Gamont zbog brojnih nepravilnosti koje su, između ostalog, dovele i do nedavne pogibije vozača Marka Zeca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare tog sindikata.

Iza kolege Zeca, koji je poginuo prije tjedan dana prilikom istovara tereta, ostali su nezaposlena supruga i dvoje male djece, a poslodavac mu je ostao dužan još tri plaće, kazao je predsjednik sindikata Miljenko Gočin. Gamont je građevinska tvrtka koja zapošljava oko 150 vozača kojima, međutim, ne daje valjane ugovore o radu, prisiljava ih na rad od 15 – 16 sati dnevno, ne isplaćuje im redovito plaće, ucjenjuje ih i mobbingira, ustvrdio je Gočin.

Dijelu vozača koji su došli na Zečev pogreb poslovođa je zaprijetio da će dobiti otkaze, što je u toj tvrtki uobičajeni način pritiska na zaposlene kako bi ih se prisililo na šutnju, ustvrdila je na konferenciji nekolicina vozača, među kojima i brat preminulog Mirko Zec. Vozači još nisu primili plaće za ožujak, a inače im se isplaćuje oko 3.000 kuna preko platne liste, te još 2.000 do 2.500 kuna “u koverti”. Prekovremeno znaju imati i po stotinjak sati mjesečno, što predstavlja rizik za same vozače, ali i ostale sudionike u prometu, rečeno je na konferenciji.

Zbog brojnih nepravilnosti sindikat je prije mjesec dana podnio prijave Državnom inspektoratu i Inspekciji cestovnog prometa pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, no oni do danas nisu reagirali. Gočin stoga najavljuje da će sindikat idući ponedjeljak podnijeti prijavu i Državnom odvjetništvu te inzistira da u Gamont hitno uđu sva nadležna tijela – Inspekcija rada, Inspekcija cestovnog prometa, Porezna uprava i kriminalistička policija.

Od poslodavca traži hitno izdavanje valjanih ugovora o radu svim zaposlenima, isplatu svih zaostalih plaća i dnevnica, te poslovanje striktno po Zakonu o mobilnim djelatnicima. U protivnom će u roku osam dana Sindikat organizirati sve raspoložive industrijske akcije, rečeno je na konferenciji.

(Hina/pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

A taj njihov poslovodja takozvani sef mehanizacije i transporta ima samo 3 razreda osnovne skole. pa sad ti radi jer tip zna samo ucjenjivat ako neces sutra se javi u ured, i normalno otkaz. a znalo se radit i po 20 sati. i sve subote i nedjele iz dana u dan. a kad se kazalo da je neki kamion neispravan svejedno je moralo vozit a o pretovarima da i ne govorim. naravno njega ne kazni zbog pretovara nego vozaca,zato jer je potkupio nekog u policij…

Nazalost tako je ali treba razotkrit te poduzetnicke gadove. Radit da za svoj rad nisi adekvatno placen jer ti isti gadovi zive od naseg rada,jer da mi neradimo kod njih nebi imali ni za zrno soli.. a sta se tice gamonta i u vrijeme ropstva je bilo bolje robovima nego djelatnicima u gamontu.

Badava se roblje buni, to je hr poduzetništvo.

New Report

Close