Sindikat protiv Brijuni-rivijere i golfa

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2011. u 16:55

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić na današnjoj je novinskoj konferenciji ustvrdio je da će turistički projekti kao što su Brijuni-rivijera i golf igrališta dovesti do toga da će domicilno stanovništvo biti nekvalificirana radna snaga koja će služiti “bogatašima i njihovim apartmanima i vilama”.

Radi se o “državno-mafijaškim projektima”, koji se provode “zajedno s ortacima iz Istarske županije”, kaže Bulić, a kao pokriće izgradit će se nekoliko hotela. Ti projekti definitivno vode istarski narod u bijedu i siromaštvo. Bez industrijske proizvodnje i svojih proizvoda osuđeni smo na siromaštvo, kazao je Bulić dodavši kako je strategija razvoja gospodarstva Istarske županije, koja se temelji na turizmu, pogubna za lokalno stanovništvo, što potvrđuje i podatak od 10.855 nezaposlenih u Istri.

Osvrnuvši se na najavu istarskih hotelijera o potrebi više od pet tisuća sezonaca tijekom predstojeće turističke sezone, Bulić je upitao hotelijere koliko ugovora o radu na neodređeno vrijeme nude kuharima, konobarima, sobaricama i recepcionerima. “Ako misle da će domicilno stanovništvo moći živjeti od tri do šest mjeseci sezonskog rada, onda su u zabludi jer je to nemoguće”, rekao je Bulić.

Hotelijeri time potvrđuju da im interes nije razvoj već isključivo dobit, a o radniku se najmanje vodi briga i u njega nitko ne želi ulagati. Kao posljedica takve politike sada se iz Istre ide autobusom u Slavoniju dovoditi sobarice i spremačice, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ti autobusi će produžiti još nekoliko stotina kilometara do Rumunjske i Bugarske, zaključio je Bulić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close