Sindikat metalaca: Radnici 3. maja ne pristaju na čekanje

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2012. u 15:20

Radnici brodogradilišta 3. maj ne pristaju na tzv. čekanje, koje je najavljeno za dio radnika, upozoravaju da to brodogradilište nema dovoljno poslova i traže da budu subjekt u njegovoj privatizaciji, kazali su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS).

Po njihovim riječima, Uprava 3. maja najavila je da će od 1. rujna na tzv. čekanje ići prva skupina radnika, a smatraju da će se to odnositi na radnike u pogonu za obradu crne matalurgije koji ima oko 100 radnika. Glavni povjerenik SMH-IS u 3. maju Juraj Šoljić rekao je da se u sindikatu protive bilo kakvom upućivanju radnika na čekanje, smanjivanju broja radnika ili prebacivanju u drugu sredinu jer da je takav postupak “samo gašenje vatre čašom vode”.

Istaknuo je da od Vlade traže da se omogući hitan završetak i isporuka novogradnje 713, tj. tankera za Uljanik plovidbu i ugovore novi poslovi. “Tko to u Vladi radi na tihoj eutanaziji 3. maja?”, upitao je Šoljić navodeći da 3. maj nije dobio zajam za likvidnost, a da druga brodogradilišta jesu. Ocijenio je da su za to što u 3. maju već dvije godine nije ugovorena gradnja ni jednog broda odgovorni Uprava i vlasnik brodogradilišta.Regionalni povjerenik SMH-IS Branko Kužet smatra da se sada očituju posljedice neizvršavanja obveza iz programa preustroja i da “računi dolaze na naplatu”.

Kužet je naveo da je za privatizaciju 3. maja otvoren već četvrti natječajni krug dodavši da se značajniji ponuditelji iz brodograđevne djelatnosti nisu javili. Ova Vlada nametnula je ritam po kojem se privatizacija mora okončati do ulaska u EU, pa je pulskom brodogradilištu Uljanik ponuđeno da preuzme 3. maj, naveo je Kužet te istaknuo da se sindikat priprema za to budući da “alternative i drugih ponuđača nema, da su svjesni da agoniji dolazi kraj i da je likvidacija, a ne stečaj, otvorena varijanta”. Kužet je istaknu da će sindikat ustrajati u nekoliko zahtjeva prema Vladi i Uljaniku.

Smatraju da se promjena djelatnosti u 3. maju ne smije ni razmatrati, kao ni njena cjelovitost, od projektiranja do izgradnje broda. Traže da se urede statusna prava svih radnih mjesta, da se zadrže prava iz kolektivnog ugovora, da se urede uvjeti rada sindikata te da se dogovore uvjeti po kojima će radnici dobiti dionice 3. maja, po uzoru na uvjete za radnike Uljanika.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close