Sindikat metalaca o privatizaciji Đure Đakovića i hrvatskih brodogradilišta

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2008. u 09:20

Izvršni odbor Sindikata metalaca Hrvatske na sastanku u Slavonskom Brodu razgovarao je jučer o restrukturiranju i privatizaciji Đure Đakovića i hrvatskih brodogradilišta.

Čelnici Sindikata istaknuli su na konferenciji za novinare uoči sjednice kako nisu protiv privatizacije ali ne žele da se ona dogodi pod svaku cijenu i pod bilo kakvim uvjetima. Predsjednik Sindikata metalaca Ivo Marjanović ponovio je kako sindikat u tom procesu želi biti aktivan partner a prioritet im je očuvanje radnih mjesta i djelatnosti. “I u slučaju ‘Đure Đakovića’ i brodogradilišta želimo biti prisutni i u izradbi ponude i u odabiru partnera, a posebno u definiranju ugovora u kojemu će biti i socijalna klauzula”, dodao je Marjanović. Izvijestio je i o sastanku s Upravnom “Đure Đakovića”, na kojemu su im izneseni modeli privatizacije društava u većinskom vlasništvu Holdinga Đaković. Prioritet je privatizacija najveću tvrtke “Montaže” prodajom 50 posto plus jedne dionice tvrtke, rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske. “Cilj je dobrom cijenom i s dobrim strateškim partnerom osigurati opstojnost te najveće Đakovićeve tvrtke ali i jedne i od najvećih u Hrvatskoj”, dodao je.

Izrazio je i očekivanje da bi se odluka o datumu raspisivanja natječaja o prodaji mogla donijeti na sjednici Nadzornoga odbora Holdinga Đaković početkom srpnja. Marjanović je ponovio i stajalište Sindikata metalaca Hrvatske vezano uz restrukturiranje i privatizaciju brodogradilišta. Podsjetio je kako je uz hrvatsku brodogradnju, neposredno ili posredno vezano više od 40 tisuća radnika. “To znači kako je hrvatska brodogradnja brand koji mora opstati ali koji se mora i treba restrukturirati”, kazao je Marjanović. Sindikat je zato za brodogradilišta zatražio petogodišnji prijelazni period prilagodbe nakon što Hrvatska uđe u EU, tijekom kojega bi se ispunili svi uvjeti koje zahtijeva Europska komisija.

(Hina)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Metalskih radnika u RH kronično nedostaje.Nema ih dovoljnio ni u EU.
Prema tomi metalci prilikom privatizacije pomenutih poduzeća neće ostati bez posla,a i cijena rada im može ići samo gore.
Problem su režijski radnici kojih ima u izobilju i za koje iz državnog proračuna odlaze nepotrebni novci.
U svim tim firmama zato odgovara postojeće stanje.
Malo radim u firmi malo na crno ,puno potpora od države.
I kud bolje,do penzije tako.

New Report

Close