Sindikat Jadrankamena upozorava na alarmantno stanje u toj tvrtki

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2012. u 15:00

Nezavisni sindikat radnika Jadrankamena danas je ponovno upozorio na alarmantno stanje u toj tvrtki u stečaju, ističući uz ostalo kako je stečajna upraviteljica podijelila otkaze svim zaposlenicima i na posao vratila njih 50-ak te kako je i ono malo proizvodnje koja se održavala u Pučišću sada u potpunom kolapsu.

“Stečajna upraviteljica podijelila je otkaze svim zaposlenicima i time dodatno opteretila društvo nepotrebnim otpremninama. Na posao je vratila nekih pedesetak radnika, naravno s bitno smanjenim koeficijentima i naravno sada su to ugovori na određeno vrijeme”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. bUpozorava da je i ono malo proizvodnje koja se održavala u radnoj jedinici Pučišća sada u potpunom kolapsu te da su sve ostale radne jedinice zatvorene. “Kamenolomi se nisu ‘čistili’ punih pet mjeseci, a sva otprema iz Jadrankamena svela se na poneki blok Talijanima, te gaterske ploče i laštre u prodajni centar”, navode iz Nezavisnog sindikata.

To je zapravo podrivanje temelja Jadrankamena, “no stečajna upraviteljica uporno od početka svog mandata forsira takvu strukturu proizvoda i otpreme istih”, tvrde u sindikatu. Navode i kako se sva proizvodnja i otprema iz Jadrankamena svela na nekih 5 posto od “normalne”, da je u “normalnim” vremenima Jadrankamen otpremao mjesečno oko 18.000 četvornih metara obrađenih ploča, plus klesanci, plus blokovi i ostali proizvodi. Sindikat u priopćenju tvrdi i kako su u petak, 24. kolovoza, noću, iz Jadrankamena u Pučišću trajektom “Rabljanka” odvedena dva velika caterpiralova dampera u nepoznatom pravcu, a riječ je o strojevima koji su osnovna sredstva za rad u kamenolomima.

Iz Nezavisnog sindikata Jadrankamena pozivaju sve odgovorne “da se konačno probude i počnu radit posao za koji im je hrvatski narod dao mandat”. Po podacima iz šestomjesečnog financijskog izvješća, koje je Jadrankamen u stečaju objavio na Zagrebačkoj burzi, tvrtka je poslovala s gubitkom od 10,8 milijuna kuna, što je 26 posto veći gubitak nego u istom razdoblju lani. Po podacima iz izvješća, prihodi od prodaje (osnovni prihodi) iznosili su nešto više od 11 milijuna kuna, što je pad za 69 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su poslovni rashodi smanjeni za 48 posto, na 19,1 milijun kuna. Stečajni postupak nad Jadrankamenom otvoren je 28. ožujka ove godine.

U međuizvještaju o poslovanju u prvom polugodištu, koje potpisuje stečajna upraviteljica Anči Bašić, se navodi kako je u tom razdoblju Nezavisni sindikat Jadrankamena višekratno organizirao štrajkove u nastojanju ostvarivanja svojih zahtjeva prema Upravi, Nadzornom odboru i stečajnom upravitelju. Ti su štrajkovi, kako se navodi, značajno utjecali na smanjenje realizacije društva i time lošije poslovne rezultate, a sadašnje sindikalne akcije blokiraju imovinu i spriječavaju normalno poslovanje društva i pravo na rad ostalih zaposlenika.
Prosječan broj zaposlenih (prema satima rada) iznosi 224, (na kraju razdoblja) 270. “Tijekom mjeseca lipnja dani su otkazi svim radnicima, a nakon isteka otkaznog roka s određenim radnicima će biti zaključeni novi ugovori o radu na određeno vrijeme a sve u skladu odluke vijeća vjerovnika o nastavku proizvodnje. Dio radnika odbija primiti otkaze ugovora o radu što dodatno otežava organiziranje proizvodnje i direktno negativno utječe na poslovni rezultat društva”, navodi se u međuizvještaju koje potpisuje stečajna upraviteljica.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close