Sindikat: Državni službenici ne dobivaju naknade za posebne poslove

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2009. u 14:20

Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas kako se zaposlenicima u državnim tijelima posljednjih godina temeljem zakona povjeravaju različiti poslovi za koje trebaju dobiti posebne naknade, ali im se one ne isplaćuju.

Zakon o državnim službenicima propisao je obvezu izbora jednog posrednika za razrješenje spornih odnosa između službenika u državnoj službi na svakih 100 zaposlenih službenika, odnosno najmanje 650 službenika na 65.000 zaposlenih u državnim tijelima. Taj posrednik ima pravo na posebnu naknadu čiju visinu utvrđuje čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, no iako je prvim posrednicima imenovanim 2006. godine već istekao mandat, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić još nije odredio visinu naknade, upozorava sindikat u priopćenju.

Slično su prošli mentori vježbenika u državnim tijelima, kao i povjerenici za etiku koji se sukladno Etičkom kodeksu državnih službenika imenuju u svakom državnom tijelu. Tako se službenicima pozitivnim propisima nameću odgovornost i poslovi za koje imaju pravo na naknadu, ali im se ona uskraćuje neutvrđivanjem visine iznosa, ističe sindikat.

Umjesto da se napokon utvrde iznosi tih naknada i one počnu isplaćivati, događa se suprotno pa je tako odlukom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka naknada mentorima policijskih vježbenika izbrisana iz Odluke o visini naknade predavačima i visini naknade za korištenje autorskih prava MUP-a.

Stoga, sindikat traži da Vlada konačno počne provoditi zakone i podzakonske akte koje je sama predložila ili donijela, a od Hrvatskog sabora da olako ne donosi zakone koji su prepuni rupa i nedorečenih rješenja, a bez preciznih rokova za izvršenje zakonskih obveza.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close