Siemens želi graditi geotermalnu elektranu u Bjelovaru

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2007. u 14:30

Njemački Siemens i američko – izraelska tvrtka Ormat predstavili su danas svoje planove za izgradnju geotermalne elektrane na nalazištu Velika Ciglena nedaleko od Bjelovara, priopćeno je iz ureda gradonačelnika Bjelovara. Uz predstavljanje tvrtki i mogućih oblika suradnje, potencijalni investitori upoznali su predstavnike Grada Bjelovara i s tehnologijom proizvodnje električne energije iz geotermalnih fluida, obnovljivim izvorom energije koji se s obzirom na potencijal premalo iskorištava u Hrvatskoj. Gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić napomenula je kako predstavnici Grada 26. travnja putuju na Island, gdje će im tvrtka Emex prezentirati svoja iskustva u iskorištavanju geotermalnih izvora.
Početak gradnje geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni trebali bi započeti na proljeće 2008. godine, a Studiju opravdanosti korištenja geotermalne energije, na inicijativu Grada Bjelovara, izrađuje Ekonomski fakultet u Zagrebu za potrebe Hrvatske elektroprivrede.
U priopćenju se navodi kako je geotermalni izvor Velika Ciglena otkriven 1989. i nalazi se unutar istoimene buduće poslovne zone. Stručnjaci napominju kako bi se uz gradnju geotermalne elektrane izvori tople vode mogli iskoristiti i za grijanje javnih ustanova u Bjelovaru, gradnju industrijske sušare, lječilišta, proizvodnju povrća i cvijeća u plastenicima te bazenski uzgoj slatkovodne ribe.
(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close