Seljaci odustali od prosvjeda

Za danas najavljeni prosvjed 45 seljačkih udruga iz osam županija neće se održati jer je nakon sinoćnjeg sastanka u Slavonskom Brodu jutros došlo do novih detalja, odnosno postoje najave da su i drugi otkupljivači spremni prihvatiti Agrokorov model otkupa, izvijestio je predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić, a predsjednik đakovačke udruge “Brazda” Mato Brlošić najavljuje da će predstavnici te udruge u Osječko-baranjskoj županiji u 12 sati održati prosvjed upozorenja na tri lokacije.

Prosvjedi seljaka iz 45 poljoprivrednih udruga bili su najavljeni za danas, za 11 sati, a bila je najavljena blokada 20 prometnica u osam županija. Objašnjavajući odustajanje od prosvjeda, Dukić kaže kako je sinoćnju ponudu Agrokora, koja je ocijenjena kao izuzetno korektna, danas prihvatio i Granolio, a najavljeno je da će to uučiniti i Podravka.

To se, objašnjava, odnosi na cijenu od 1,35 kuna za kilogram pšenice kao akontacija te dogovor da im za sada ti veliki otkupljivači, a očito će se tako ponašati i drugi, neće naplaćivati skladištenje, što znači da seljaci mogu čekati bolju otkupnu cijenu pšenice.

Iz Ministarstva poljoprivrede stiglo je, kaže Dukić, obećanje da će skladišnica profunkcionirati ubrzo, te da će zaštitna cijena pšenice biti 1,05 kuna za kilogram. Izvijestio je kako je iz nadležnog ministarstva dobio obećanje da će se poticaji u potpunosti isplatiti do ožujka sljedeće godine, s tim što prvi dio isplate kreće u siječnju.

Tijekom dana održat će se i konferencija za novinare, a “u slučaju da dogovori ne budu čvrsti, možemo reći da smo samo prolongirali prosvjede”, kazao je Dukić u telefonskoj izjavi.

Brlošić kaže da će se u Osječko-baranjskoj županiji “ipak danas održati prosvjed upozorenja s početkom u 12 sati na tri lokacije - đakovačkoj obilaznici, na cesti Podgorač-Našice i kod Čeminca u Baranji”.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!