Šeks: Ustavne promjene bit će donesene i usvojene do 15. srpnja

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2010. u 17:15

Ustavne promjene, koje proizilaze iz priprema za članstvo Hrvatske u Europsku uniju, bit će donesene i usvojene do 15. srpnja ove godine, najavio je danas potpredsjednik hrvatskog Sabora i predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks u izlaganju na simpoziju “Ustavne promjene RH i Europska unija” održanom na splitskom Pravnom fakultetu pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Šeks je istaknuo da će u Ustav biti ugrađena odredba po kojoj će za uspjeh referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji biti dovoljna potpora većine onih koji izađu na taj referendum. Dodao je kako se takva odredba “mnogima neće svidjeti”. Šeks je posebice naglasio kako će proturječna tumačenja izazvati one odredbe ustavnih promjena koje će regulirati prijenos ustavnih ovlasti na institucije EU, te će to pokrenuti pitanja radi li se o “gubitku suverenosti”.

Pojasnio je kako će se u ustavnim promjenama posebnim člankom “dodatno naglasiti da RH ne pristupa bilo kakvoj organizaciji na koju prenosi neke od svojih ovlasti, već upravo takvoj koja štuje i štiti najviše vrijednosti europskog zajedništva i na njima se zasniva”. Po Šeksovom mišljenju rasprave o “gubitku” suverenosti ulaskom u EU mogu se izbjeći izgradnjom svijesti o tzv. “zajedničkom vršenju suverenosti”.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čitajući ovo, gospodinu Šeksu bi preporučio da Hrvatska i ne pristupi Europskoj Uniji jer Hrvatska u toj Uniji nema težinu ni veličinu da postavlja neke uvjete. Polazio sam od toga da je to našim političarima bilo jasno od početka.

New Report

Close