Šef HČSP-a priveden nakon skupa na Trgu bana Jelačića

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2012. u 16:40

Predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak priveden je danas nakon kraće prepirke s policijom kojoj je odbio dati na uvid osobnu iskaznicu, nakon što je s nekolicinom članova HČSP-a na Trgu Bana Jelačića obilježio 8. svibnja 1945, datum za koji tvrdi da je “dan okupacije Grada Zagreba od strane velikosrpske zločinačke horde ”.

Na skupu kod spomenika banu Jelačiću je uz nekoliko članova stranke bilo i nekoliko građana, slučajnih prolaznika, a njima se obratio Miljak koji tvrdi da je 8. svibnja “tužan datum u hrvatskoj povijesti” i da nije riječ o oslobođenju Zagreba već o “početku okupacije koja je trajala do 1945 godine”. Na taj dan partizani koji su ušli u Zagreb nisu bili iz hrvatskih partizanskih jedinica, a Desetom zagrebačkom korpusu partizanske vojske dva je dana bilo zabranjeno ući u grad, kazao je Miljak. Dodao je da su za to vrijeme partizani oko tisuću ranjenika iz zagrebačkih bolnica odveli i bacili u jamu Jazovku. Miljak je kazao da ne razumije one koji taj datum slave kao Dan oslobođenja Zagreba. “Ti koji slave taj dan protiv su hrvatske države”, ustvrdio je.

Nakon kratkog skupa na kojem su nekolicina članova HČSP-a iznijeli stranačku zastavu i transparente na kojima je pisalo “8. svibnja – Dan okupacije Zagreba” i popis masovnih grobnica policija je od sudionika skupa tražila osobne isprave, što je Miljak odbio nakon čega je priveden. U zagrebačkoj policiji kažu da je čelnik HČSP-a doveden u postaju zbog narušavanja javnog reda i mira te odbijanja davanja osobne iskaznice. Dodaju da prekršajna obrada u prvoj policijskoj postaji na Strossmayerovu trgu još traje.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close