Sedam sindikata napušta Maticu

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2011. u 14:20
Vilim Ribić / PXL

Sedam sindikata s ukupno 34 tisuće članova odlučilo je napustiti Maticu hrvatskih sindikata, nezadovoljni radom njezina predsjednika Vilima Ribića, potvrdila je danas predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Čelnici tih sindikata već su ranije zatražili Ribićevu ostavku, zamjerajući mu autokratsko vođenje središnjice, prekoračenje ovlasti, ignoriranje stajališta i interesa manjih sindikata te preveliku bliskost s vlašću. Također su ga optužili da je, zajedno s predsjednicima ostalih središnjica, izigrao povjerenje 717 tisuća građana koji su lani potpisali zahtjev za referendumom o izmjenama Zakona o radu, a posebno su ogorčeni odlukom čelnika središnjica da se ove godine ne organizira prosvjedno obilježavanje 1. svibnja.

Ribić je, međutim, odbacio sve optužbe ističući kako su u Matici gotovo sve odluke donesene nakon rasprave i to najčešće jednoglasno, te da se bune manji sindikati koji su znali biti preglasani. Tvrdi da Matica nikada nije bila organizator prosvjeda za 1. svibanj, niti je njeno članstvo to tražilo i očekivalo. Malo vijeće Matice pokušalo je primiriti “pobunjene” sindikate suspenzijama njihovih čelnika zbog štetnih istupa u javnosti, no oni su to preduhitrili istupima iz te središnjice koja bi nakon odlaska sedam sindikata trebala brojati osam sindikata s oko 60 tisuća članova. “Očito je Ribić važniji od sindikalne središnjice”, rekla je Avberšek dodajući kako bi nakon izlaska tolikog broja sindikata bilo normalno sazivanje Velikog vijeća Matice, ali to nije učinjeno jer se “čelnici Matice boje svojega članstva”.

Po njezinim riječima, osim njezina sindikata Maticu napuštaju Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, TEHNOS Strukovni sindikat radnika HEP-a, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Sindikat radnika Odašiljača i veza, te Samostalni sindikat HRT-a. Ti se sindikati neće priključiti nijednoj drugoj središnjici jer “sve su iste”, kaže Avberšek, već će pokušati raditi na ujedinjenju svih hrvatskih sindikata u jednu središnjicu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close