SEC odobrio spajanje NYSE i Euronexta

Autor: Romana Dugandžija , 15. veljača 2007. u 12:00

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odobrila je 14 milijardi dolara vrijedno spajanje NYSE i Euronexta, uklanjajući time posljednju prepreku na putu stvaranja prve transatlantske burze. Odobrenje američkog regulatora dopušta kompanijama da budu potpuno ravnopravne jedinice nove kompanije koja će se zvati NYSE Euronext.
Američki i europski regulatori zajedno će nadgledati proces spajanja i koordinirati svoje nadzorne aktivnosti. Već je ovog mjeseca nizozemska vlada dala odobrenje predloženom spajanju ove dvije burze što bi trebalo konsolidirati industriju, smanjiti troškove i povećati brzinu poslovanja. NYSE Group posjeduje Njujoršku burzu, a Euronext upravlja burzama u Parizu, Amstredamu, Bruxellessu i Lisabonu te burzom derivativa Liffe.
NYSE Euronext je danas objavio i ponudu za preuzimanje ostatka dionica Euronexta kako bi preuzeo potpunu kontrolu nad europskim operatorom. Ponuda stoji do 21. ožujka, a po svakoj dionici Euronexta iznosi 0,98 novih dionica spojene kompanije plus 21,32 eura u gotovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close