SEB smanjio kvartalnu dobit za 99 posto

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2009. u 11:45

Švedska bankovna grupa Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) danas je izvijestila o 99 posto nižoj dobiti u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ponajprije zahvaljujući gubicima po kreditima u posrnulim baltičkim gospodarstvima.

Dobit SEB-a smanjena je tako na 25 milijuna švedskih kruna (3,6 milijuna dolara), nasuprot profitu u iznosu od gotovo 1,9 milijardi kruna u trećem tromjesečju prošle godine. Gubici po nenaplaćenim kreditima u navedenom su razdoblju dosegnuli iznos od 3,3 milijarde kruna a većina ih potječe iz posrnulih baltičkih gospodarstava zbog problema s otplatom dugova tamošnjih potrošača.

Neto prihodi od kamata u visini 4,52 milijarde kruna neznatno su niži u odnosu na 4,55 milijardi kruna ostvarenih u trećem lanjskom tromjesečju. Smanjeni su neznatno i neto prihodi od provizija i naknada, na 3,6 milijardi kruna, odnosno za oko 5 posto na godišnjoj razini.

Čelnica banke Annika Falkenberg najavila je izlazak iz programa financiranja švedske vlade s obzirom na naznake stabilizacije u gospodarstvu i bolje funkcioniranje financijskih tržišta. SEB dosad nije koristio jamstva koja su mu bila na raspolaganju u sklopu navedene sheme državnih jamstava. Falkenberg ipak poručuje da, iako bi akutna faza u krizi na financijskim tržištima uskoro mogla završiti, oporavak neće biti bez teškoća.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close