SEB prognozira blagi pad hrvatskog BDP-a u 2012.

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2012. u 14:55

Nordijska grupa za financijske usluge SEB za ovu godinu gospodarstvima u istočnoj i središnjoj Europi prognozira usporavanje rasta, dok za Mađarsku i Hrvatsku, svrstane u skupinu najteže pogođenih dužničkom krizom u eurozoni, predviđa blagi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavljeno je u srijedu u ožujskom izdanju “Prognoze za istočnu Europu” za 2012. godinu.

U SEB-u navode da je u istočnoj i središnjoj Europi započelo usporavanje gospodarskih aktivnosti u drugoj polovini 2011. Regionalni divovi Rusija i Poljska uspješno se nose s međunarodnom krizom, ocjenjuju u SEB-u, prognozirajući tek blago usporavanje rasta njihovih gospodarstava u 2012., zahvaljujući umjerenom izvozu u odnosu na BDP, skromnim razinama državnog duga i maloj ili umjerenoj ovisnosti o financiranju banaka preko eurozone, koja je ove godine u recesiji.

Također, ističu i da je gospodarski trend u istočnoj Europi postao sve više polariziran, poglavito zbog razlika u ovisnosti o bankovnom sustavu eurozone i uvoznoj potražnji. Sjeverni dijelovi regije, uključujući Rusiju i Poljsku, po ocjeni SEB-a, relativno će se dobro nositi s krizom u eurozoni, dok će neki dijelovi središnje Europe, poglavito u južnom dijelu, biti snažnije pogođeni. Tri baltičke zemlje i Češka nalaze se u skupini “umjereno teško pogođenima”.

U skupinu “najteže pogođenih” gospodarstava, uz Hrvatsku i Mađarsku uvrštene su još Bugarska, Rumunjska i Ukrajina. Navedene zemlje u toj su skupini zbog relativno snažne povezanost njihovih bankovnih sustava s eurozonom, navode autori toga izvješća, dodajući kako su ta gospodarstva najteže pogođena putem financijskih kanala. I dok za Mađarsku i Hrvatsku u SEB-u prognoziraju ove godine blagi pad BDP-a, ostalim zemljama u toj skupini najteže pogođenih prognozira tek slabašan rast u ovoj godini.

Europska središnja banka (ECB) je u sklopu operacije dugoročnog refinanciranja u dva navrata, u prosincu i veljači, dodijelila bankama i financijskim institucijama eurozone jeftine zajmove i time u značajnoj mjeri smanjila rizike od ozbiljne i dugotrajne nestašice kredita također i u istočnoj Europi, mišljenja je SEB. Dodaju ipak da su uvjeti kreditiranja postroženi u drugoj polovini prošle godine i da će se tek postupno vratiti na normalu tijekom nadolazeće godine. Za Rusiju u 2012. analitičari SEB-a prognoziraju rast od 3,8 posto, a među povoljnim čimbenicima za rusko gospodarstvo među ostalim navode visoke cijena nafte. U Poljskoj prognoziraju blago usporavanje stope rasta na tri posto u ovoj godini.

U Ukrajini se očekuje spuštanje stope rasta na 3,2 posto, u Estoniji njezin nagli pad na 1,5 posto, a značajnije usporavanje rasta može očekivati i Litva. Latviju, s druge strane, čeka blaže usporavanje rasta nego u Estoniji i Litvi, s obzirom da nije ovisna o izvozu, te može očekivati rast od 2,5 posto u ovoj godini, prognoziraju nadalje autori “Prognozi za istočnu Europu”. Što se tiče inflacije, za ovu godinu u SEB-u prognoziraju njezin pad u većini istočnoeuropskih zemalja, no napominju da će temeljna inflacija ostat relativno visoka u Estoniji i Poljskoj. Najnoviji rast cijena nafte smatraju najveći rizikom za podizanje prognozirane stope inflacije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close