SDP: Rusi možda žele preuzeti cjelokupnu distribuciju plina u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2010. u 19:40

Saborski klubovi za sudjelovanje u Južnom toku

Hrvatski je sabor poslijepodne raspravio prijedlog potvrđivanja Ugovora s Rusijom o suradnji na izgradnji i korištenju plinovoda na teritoriju Hrvatske, koji su podržali svi parlamentarni klubovi, ističući da je najskuplja energija ona koje nema, no oporba je pritom upozorila da su neki dijelovi ugovora protivni pravilima tržišnog natjecanja.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec uvodno je istaknula da predloženim ugovorom vlada želi osigurati stabilne isporuke prirodnog plina iz Rusije, stvoriti preduvjete za povećanje energetske sigurnosti Hrvatske kroz diverzifikaciju trasa isporuke plina te otvoriti mogućnosti za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektiranju, izgradnji i korištenju plinovoda Južni tok. Kao glavni problem u energetici navela je nerazvijeno tržište plina te ocijenila da će predloženi ugovor omogućiti razvoj tržišta.

“Iz ovakvog se ugovora mogu iščitati određene ucjene partnera koji nam daje plin”, ustvrdio je Zdenko Franić (SDP). Kazao je da je ruska strana “brutalno stavila do znanja tko je gazda” u odredbama koje Gazpromu omogućuju ubrzavanje poreznih olakšica, što, smatra Franić, stavlja u nepovoljan položaj sve ostale gospodarske subjekte koji nemaju takvu mogućnost.

Upitao je i zašto su Rusi inzistirali na pravu korištenja svih kapaciteta plinovoda, iako su osnivački udjeli pola-pola. “Možda Rusi žele snagom jačega preuzeti cjelokupnu distribuciju plina u Hrvatskoj”, rekao je Franić, na što mu je državna tajnica odgovorila da ruski partner ima čitav kapacitet jer jedini osigurava količine i punu popunjenost plinovoda.

Daniel Srb (HSP) i Slavko Linić (SDP) upozorili su, pak, da Hrvatska ne koristi vlastite izvore energije. “Čak i kad vlada financira izgradnju objekta na geotermalnom izvoru, Ina kao koncesionar ne želi odgovoriti čak ni na pitanja nadležnog ministarstva o mogućnosti korištenja, zato što zarađuje na uvozu”, ustvrdio je Srb, ističući da je situacija još nepovoljnija otkad Ina “više nije u hrvatskim rukama”.

Linić je ustvrdio da su geotermalni i drugi izvori u rukama vlade, budući da ih Ina koristi temeljem koncesijskih ugovora, koji se mogu mijenjati. “Onog trenutka kad je cijena nafte prešla 30 dolara, istog časa su se trebale aktivirati najisplativije bušotine u Hrvatskoj”, rekao je Linić, koji je nezadovoljan time što je vlada kroz energetsku strategiju “odlučila da nam je budućnost isključivo u atomskim centralama”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close