Scania razmatra tješnju suradnju s MAN-om

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2010. u 13:50

Švedski proizvođač kamiona Scania naveo je u današnjem priopćenju kako razmatra mogućnost povezivanja s njemačkim MAN-om, naglasivši ipak da nikakva odluka zasad nije donesena.

U priopćenju izdanom nakon što je tjednik Der Spiegel tijekom vikenda objavio da njemački konglomerat Volkswagen, glavni dioničar obje grupe, planira otvoriti Scaniji mogućnost kontrole nad ukupnom proizvodnjom kamiona. Volkswagen posjeduje 46 posto Scanijina kapitala ali i 71 posto dionica s pravom glasa u švedskoj grupi. Također ima nešto manje od 30 posto njemačkog MAN-a, inženjerske grupe koja proizvodi kamione. MAN pak posjeduje 17 posto Scanije.

“Već neko vrijeme Scanija i MAN istražuju različite projekte u industrijskom sektoru“, objavila je Scania. ”Taj proces je pokazao kako je za ostvarenje punog potencijala sinergije potrebna tješnja suradnja kombiniranjem poslovanja dvije tvrtke“, priopćila je Scania, ističući da bi istodobno svaka grupa trebala zadržati svoje jedinstvene brendove.

U kompaniji ističu da je još potrebno riješiti ”neka neriješena pitanja komercijalne i pravne prirode” prije donošenja bilo kakve odluke. Špekulacije o tješnjoj suradnji započele su prije tri godine. Scania bi u tom slučaju trebala objaviti ponudu za kupnju preostalih dionica u MAN-u.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close