SB: Za mnoge Hrvate bolje je živjeti od socijalne naknade nego raditi

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2009. u 11:15

Rezultati najnovije studije Svjetske banke o Hrvatskoj pokazuju da sustav socijalne skrbi u našoj zemlji ne potiče ljude da sudjeluju na tržištu rada.

Kako prenosi Bankamagazin, Svjetska banka u Izvješću o konvergenciji Hrvatske s EU: Ostvarivanje i održavanje viših stopa gospodarskog rasta, želi pokazati da sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj ne potiče ljude da sudjeluju na tržištu rada. To se potkrepljuje primjerom da je za hrvatsku obitelj s pet članova u kojoj su oba roditelja slabo obrazovana i nezaposlena bolje je živjeti od socijalne naknade nego raditi.

Naime, ako otac dobiva naknadu za nezaposlenost od 1.200 kuna, a majka prima 400 kuna naknade za uzdržavanje, dječiji doplatak od 274 kune po djetetu i 1.663 kune za treće dijete u obitelji, te oba roditelja ‘na crno’ zarade tisuću do 1.420 kuna, njihova ukupna zarada iznosit će 6.506 kuna.

To je više od stvarne neto plaće osoba sa zavšenom osnovnom školom koje rade u gospodarstvu. S tako dobrim slaganjem državne pomoći u stvarnom se životu, vjerojatno, malo tko može pohvaliti, navodi se. Stvara se kultura ovisnosti o naknadama i ljudi su manje motivirani tražiti posao.

Ako bi Hrvatska uspjela dovesti stopu zaposlenosti na razinu ciljeva EU iz Lisabona od 70 posto, Svjetska banka procjenjuje da bi do 2025. mogla povećati razinu svog dohotka za 15,7 posto. Do 2040., pak, bolja iskorištenost radne snage zemlji bi donijela 22,9 posto veći dohodak.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close