Sabor: Referendum o ulasku u EU nakon potpisivanja pristupnog ugovora

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2010. u 13:55

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju provest će se nakon potpisivanja ugovora o pristupanju Uniji, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU.

Referendum će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja pristupnog ugovora, a nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski bi sabor pristupio ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Saborska je većina odbila amandman HNS-a da se u Deklaraciji striktno ne navodi rok do 30 dana za provođenje referenduma. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prethodno je iznio stav vlade koja se protivi HNS-ovu amandmanu, ističući da bi se njegovim prihvaćanje prolongirao ulazak Hrvatske u EU.

Napomenuo je da procedura ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama po dosadašnjoj praksi traje i godinu dana, te da taj proces sigurno neće ni početi prije nego Hrvatska za ulazak u Uniju dobije potporu svojih građana na referendumu, te dok se s istim ne suglasi i Hrvatski sabor.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close