Sabor o zakonu o odgoju i obrazovanju i osnovnom i srednjem školstvu

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2008. u 06:30

Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravili su popodne prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu koji prvi put osnovno i srednje školstvo smatra dijelom jedinstvena sustava odgoja i obrazovanja koji obuhvaća 700.000 učenika i 60.000 učitelja i nastavnika.

Zastupnici HDZ-a pozvali su na politički konsenzus o tome zakonu koji je, kako je rekao Nevio Šetić, do sada najcjelovitiji i najsadržajniji zakon o sustavu obrazovanja, na što su se odazvali zastupnici HSS-a i nacionalnih manjina, no iz SDP-a su kritizirali zakon tvrdeći da ne nudi novu koncepciju školstva. O tome što donosi nov zakon govorio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić, naglasivši kako se, uz ostalo, propisuje donošenje mreže školskih ustanova i programa, uvodi se vanjsko vrjednovanje i samovrjednovanje školskih ustanova, državna matura od školske godine 2009/2010., obveza nacionalnog i školskog curiculuma, zajednički elektronički upisnik školskih ustanova.

Uvode se licencije za rad učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, a proširena je i mogućnost napredovanja nastavnika na pet razina. Ravnatelji će kao i dosad sklapati ugovore o radu, ali po novom uz suglasnost školskog odbora, dok će suglasnost na imenovanje ravnatelja, na prijedlog školskog odbora, davati ministar. Za ravnatelje će se od 2012. moći birati samo osobe s viskom stručnom spremom, kazao je. Novost je, navodi Janjić, što će školski odbor umjesto sedam imati devet članova, s tim da će radničko vijeće imenovati jednog, a osnivač osam: tri izravno, po dva na prijedlog državne uprave i učitelja i jednoga iz reda roditelja.

“Zakon svjedoči o modernizaciji hrvatskog školstva”, ustvrdio je u raspavi Nevio Šetić (HDZ), ocijenivši da je u njemu najvrjednij to što se nastavni plan i program te postignuća u osnovnim i srednjim školama povezuju u cjelinu i zaključuju u nacionalnom curiculumu. Marija Lugarić (SDP) drži da zakon ne nudi “korak dalje”, t.j. novu koncepciju školstva. “Očekivali smo krovni zakon o školstvu, a dobili smo kompilaciju dosadašnjih zakona o osnovnom i srednjem školstvu”, kazala je, ocijenivši da taj zakon školu smješta u 19. stoljeće jer ne potiče ni školski ni didaktički pluralizam.

U pojedninačnoj raspravi zastupnici su, među ostalim, poduprli uspostavu kućnog reda u školama i zabranu prodaje promidžbenih materijala. “Bilo bi dobro da Vlada uvrsti u zakon i svoje obveze, poput besplatnih udžbenika”, predložio je Gvozden Flego (SDP). Sabor je za danas završio rad.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close