Sabor o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2009. u 11:50

Hrvatski je sabor u današnjem nastavku sjednice raspravljao o prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti potrošača, za koji oporba tvrdi da više štiti trgovce nego potrošače.

“Tim se zakonom više štite trgovci od suvišnih troškova i zapošljavanja dodatnih radnika”, ustvrdio je Zdenko Franić (SDP). Upozorio je da u Zakonu više nema obveze isticanja maloprodajne cijene na svakom proizvodu, ako je ona istaknuta na polici. “To je korak unatrag. Odete li u neki diskont, ni u ludilu ne možete otkriti koja se cijena odnosi na koji proizvod”, rekao je Franić, upozoravajući da je to suprotno i europskim direktivama.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal odgovorila je kako ponekad nije moguće istaknuti cijenu na svakom komadu, primjerice kad je riječ o kruhu. Naglasila je, međutim, da se uvodi obveza isticanja jediničnih cijena, kad se isti proizvod prodaje u različitim pakiranjima, s različitim brojem komada. Kupac će tako znati, primjerice, koliko košta jedna pelena i bit će mu jasno isplati li mu se više kupiti manje ili veće pakiranje, objasnila je državna tajnica.

Krunoslav Markovinović (HDZ) upozorio je pak na “evoluciju” zaštite potrošača, koji, podsjeća, prije nekoliko godina nisu mogli vratiti proizvod kupljen na sniženju, za koji su naknadno utvrdili da je neispravan. Zastupnici su kao pozitivan primjer istaknuli presudu protiv proizvođača deterdženta Ariel, za koji je utvrđeno da nije jednake kvalitete kao istoimeni proizvod koji se prodaje na Zapadu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close