Rusi našim posrnulim tvrtkama nude poslove vrijedne i do milijardu eura?

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2012. u 09:50

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prilikom svog nedavnog posjeta Moskvi zainteresirao se za rusku ponudu rabljenih MiG-ova 29 SD, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, Rusija u sklopu svojih offset programa nudi poslove vrijedne i do milijardu eura za posrnule hrvatske tvrtke. Prošle je godine Ministarstvo obrane RH dobilo ponudu eskadrile od 12 polovnih MiG-ova 29 SD za 90 milijuna eura, čije su operativne sposobnosti potpuno prilagođene korištenju NATO-ova sustava.

Prema informacijama od ruskih izvora, ponuđeni su MiG-ovi iz sastava susjedne Mađarske, no svaku prodaju mora odobriti ruski proizvođač, što znači da MiG-ovi nisu dostupni svakome.

Dekan moskovskog Zrakoplovnog fakulteta, Aleksandar Eferimov, rekao je kako Hrvatska već pola stoljeća leti ruskim zrakoplovima, a s ruskim smo MiG-ovima dobili i rat za neovisnost, kazao je dekan.

Gospodarski je offset Hrvatskoj posebno zanimljiv zbog dva ključna razloga: otvara nam se rusko tržište i spašavamo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Prema ruskim izvorima, tvrtka “RIZ odašiljači” mogla bi sudjelovati u razvoju televizijske i komunikacijske tehnike u cijeloj Rusiji, a ruska bi vlada Hrvatskoj trebala ponuditi i projekt “Moskovski tramvaj” u kojem bi sudjelovao Končar. Osim toga, Rusi su zainteresirani i za našu brodogradnju pa navodno u Brodosplitu žele graditi kemijske tankere.

Igor Ivašin, iz ruske državne tvrtke za vanjsku trgovinu u području brodogradnje i brodske opreme, “Sudoeksport”, kazao je kako je jeftinije brodove kupiti u Kini ili Koreji, ali hrvatski su brodovi kvalitetniji te stoga žele partnerstvo upravo s hrvatskim brodogradilištima.

Rusija preko “offseta” hrvatskim tvrtkama nudi 200 gospodarskih ugovora koji su spremni za potpisivanje, a ukupna im je vrijednost, kao što je ranije navedeno, milijardu eura.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close