Rusi do 2010. povećavaju isporuku plina Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2007. u 09:45

Gazprom će najvjerojatnije pristati na povećanje isporuke plina Hrvatskoj 2010. godine, umjesto 2012. kako je bilo najavljivano, doznaje Jutarnji list. U Moskvi su s predstavnicima Gazproma razgovarali čelni ljudi Ine i HEP-a te iako iz Moskve još nije stigao službeni odgovor, sugovornici u Ini smatraju da su u Gazpromu spremni na ranije povećanje isporuka.
Prema hrvatskom planu, 2010. bi se preko Mađarske povećala isporuka ruskog plina za milijardu i pol prostornih metara. Od toga bi milijarda išla Ini, a 500 milijuna kubika HEP-u. U ovom trenutku Hrvatska od Gazproma godišnje uvozi 1,1 milijardu kubičnih metara čime zadovoljava 40 posto svojih potreba. U slučaju uspješnog dogovora s Gazpromom Hrvatska će početi graditi 40 kilometara plinovoda od Donjeg Miholjca prema mađarskoj granici.
Prema mišljenju stručnjaka, da bi se plinovod izgradio i pripremio za korištenje potrebno je oko tri godine. Stoga se smatra da bi Hrvatska na vrijeme, odnosno 2010. godine mogla završiti svoj dio plinovoda. Veći je posao pred mađarskim MOL-om koji kroz mađarsku do hrvatske granice mora sagraditi oko 100 kilometara plinovoda.
No, Mađari su obećali da će sagraditi taj krak plinovoda ako Hrvatska s Gazpromom dogovori povećanu isporuku plina. Sadašnji ugovor s Gazpromom istječe 2012. godine, a očekuje se da će novi ugovor biti potpisan na 5 do 10 godina.
(jutarnji.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close