Rupel: Sastanak predstavnika za sukcesiju u Beogradu idućeg mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2008. u 13:30

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je jučer da će se slijedeći sastanak predstavnika za sukcesiju država sljednica bivše SFRJ, koji treba organizirati Srbija, održati u Beogradu idućeg mjeseca.

Slovenija je u kontaktima sa Srbijom zahtijevala da se na dnevnom redu tog sastanka svakako uvrsti i pitanje spornih aukcija imovine pravnih osoba (poduzeća) u Srbiji koje su pred raspad SFRJ imale sjedište u drugim bivšim republikama. Takve aukcije, koje su se vršile na osnovi sporne uredbe bivše srbijanske vlade, sadašnja je vlada u Beogradu nakon prosvjeda iz Slovenije, Hrvatske i BiH otkazala. Prema Rupelovim riječima dogovoreno je da se one neće održavati prije nego stručnjaci za sukcesiju iz država sljednica ne postignu zajedničko tumačenje priloga G bečkog sporazuma o sukcesiji, koji su potpisale i ratificirale sve sljednice, a prema kojemu se takvu imovinu poduzeća sa sjedištem u drugim državama, bivšim republikama, ne smije rasprodavati nego ju treba čuvati.

Govoreći o toj temi u petak na konferenciji za novinare posvećenoj međunarodnoj konferenciji “Bledski forum”, koja će se u ponedjeljak održati na Bledu i na kojoj će se govoriti o energetici, a po Rupelovim riječima u jednom segmentu i o gruzijskoj krizi, slovenski šef diplomacije rekao je da Slovenija ima instrumente da spriječi prodaju imovine slovenskih poduzeća, ali da je riječ o “kompleksnoj problematici”. Također je rekao da nisu točni napisi kako je vrijednost imovine slovenskih poduzeća u Srbiji koji se boje rasprodaje svoje imovine “čak milijardu eura”. Riječ je, pojasnio je Rupel, o imovini u vrijednosti “nekoliko desetaka milijuna eura”.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close