Rumunjska će povećati PDV s 19 na 24 posto

Autor: Marko Mršić , 26. lipanj 2010. u 17:45

Rumunjska će povećati porez na dodanu vrijednost (PDV) s 19 na 24 posto kako bi smanjila proračunski deficit i dobila zajam Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Rumunjski premijer Emil Boc istaknuo je danas da je Vlada primorana povećati PDV jer je Ustavni sud ocijenio kao neustavnu prvobitnu mjeru vlade o smanjenju mirovina, prenosi Bloomberg. Rumunjsko je gospodarstvo teško pogođeno globalnom krizom pa je vlada od Europske unije i MMF-a osigurala zajam od 20 milijardi eura. “Vlada je odlučila povećati PDV za 5 posto i nastaviti suradnju s MMF-om”, rekao je Boc na konferenciji za novinare. Dodao je da Bukurešt očekuje da će MMF na sastanku u srijedu, 30. lipnja dati zeleno svjetlo za početak isplate nove tranše zajma od 2 milijarde eura.

U Rumunjskoj je 1,3 milijuna radnika zaposleno u javnom sektoru, što čini trećinu ukupnog broja zaposlenih u zemlji i njihove plaće “gutaju” devet posto BDP-a te zemlje. U obrazovnom sektoru zaposleno je 350.000 ljudi. Rumunjska ima oko 5,5 milijuna umirovljenika i samo oko 4,3 milijuna zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close