Roubini: Burze su otišle uvis previše, prerano i prebrzo

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2009. u 10:05

Profesor ekonomije Nouriel Roubini sa Sveučilišta u New Yorku, glasovit po točnom predviđanju aktualne financijske krize, izjavio je da bi cijene dionica i roba na burzama mogle pasti idućih mjeseci zbog sporog tempa gospodarskog oporavka, koji je razočaravajući za ulagače.

“Burze su otišle uvis previše, prerano i prebrzo”, izjavio je Roubini jučer za Bloomberg News u Istanbulu, gdje se održava godišnje zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. “Vidim rizik od korekcije, posebno nakon što tržišta shvate da oporavak nije brz, te da je njegov graf više u obliku slova U nego V. To se može dogoditi u četvrtom tromjesečju ili prvom tromjesečju iduće godine”, naglasio je Roubini.

Cijene dionica diljem svijeta narasle su u posljednjih šest mjeseci kao dokaz da gospodarstvo izlazi iz najdublje recesije od 1930-ih. Američki indeks Standard & Poor“s 500 porastao je za 51 posto od najniže razine u 12 godina, zabilježene u ožujku, dok je europski indeks Dow Jones Stoxx 600 ojačao 48 posto. Euforija na burzama u suprotnosti je s tonom kreatora ekonomske politike skupine G-7, koji su nakon sastanka u Istanbulu u subotu rekli da izgledi za rast ”ostaju krhki“.

”Realno gospodarstvo se tek oporavlja dok tržišta idu ovim putem“, rekao je Roubini. Ako se gospodarski rast brzo ne oporavi, ”u konačnici će se tržišta ‘ispuhati’ i korigirati na vrijednosti koje su opravdane. Vidim rastući jaz između onoga što rade burze i slabije aktivnosti realnog gospodarstva“, istakao je Roubini. MMF predviđa da će globalno gospodarstvo rasti za 3,1 posto u 2010., predvođeno rastom u Aziji, nakon ovogodišnjeg pada za 1,1 posto. To je još uvijek ”anemično“ i ”vrlo slabo”, ocjenjuje Roubini.

(Hina/pd)

Komentari (10)
Pogledajte sve

Miami, imaš pravo, barem što se tiče dolaska na 3500( za cca 2 godine). Pa ljudi ne kužim vas! Zar vi stvarno mislite da mi idemo gore bez još jednog pada negdje do 1000 bodova. Pa i slijepac vidi da 1250 nije bilo dno! Pa i S&P500 ide ispod 500 bodova, a vi govorite da mi letimo na 3500 bez padova.I naravno sada će te me ismijat i reč svašta, ali vrijeme će pokazat. Pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu. Po tehničkoj analizi, a i po fundamentalnoj mi smo na kraju rasta. Vrh je bio 2200 bodova, što je i odradio. A sada idemo dolje!

lots of usd buying happeing right now.

ne da je prenapuhano nego ajme samo sto ne pukne ili da kazem <,,,poceo je pucati 24.10 2009 a sada se spremite za udar ,,,IZLAZ IZ DIONICA ,,,pod hitno

Korekcija i padova je bilo i bit će….. [proud]

New Report

Close