Rončevićeva obrana: Inspekcijski nadzor u MORH-u bio je nezakonit

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2010. u 15:50

Obrana bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, optuženog u aferi kamioni ustvrdila je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je inspekcijski nadzor MORH-a, u kojem su navodno otkrivene nepravilnosti, proveden suprotno zakonu.

Obrana Rončevića ustvrdila je to u unakrsnom ispitivanju bivšeg vršitelja dužnosti glavnog inspektora obrane Joze Miličevića koji je ranije danas rekao da je nadzorom u MORH-u uočen niz nepravilnosti i velika razlika u cijeni po kojoj su kupljeni kamioni u odnosu na cijenu iz dokumentacije u prvom natječaju.

Na upit branitelja Krešimira Vilajtovića, Miličević je rekao da prema članku 13. Zakona o obrani, MORH spada u civilni sektor i podliježe inspekcijskom nadzoru. No, Rončevićev odvjetnik je uložio primjedbu tvrdeći da je nadzor u MORH-u suprotan zakonu, da ministar nije bio obaviješten o nadzoru i da nije bilo naloga.

Bivši ministar izjavio je novinarima nakon ročišta da inspektorat može kontrolirati materijalno-financijsko poslovanje samo u Oružanim snagama ali ne i u MORH-u. Obrana je odbacila i tvrdnje svjedoka da su on kao glavni inspektor i članovi tima koji su provodili nadzor degradirani, odnosno premješteni, smijenjeni ili umirovljeni.

Miličević je u svjedočenju ustvrdio da je odbio zahtjev ministra da promijeni izvješće o kamionima, nakon čega je iz platne liste saznao da više ne obnaša dužnost. Poslije je premješten u Vojno učilište i ostao je neraspoređen. Potvrdio je da vršitelj dužnosti glavnog inspektora na toj funkciji može biti godinu dana te da je on na toj poziciji bio upravo toliko.

Potvrdio je i svoj iskaz iz istrage u USKOK-u da je iz razgovora s državnim tajnikom u MORH-u Matom Rabotegom saznao da je neraspoređen zbog izvješća o kamionima.

Rončević je nakon rasprave izjavio da je trošak nabave 39 MORH-ovih kamiona s PDV-om manji od isplaćenog mita u predmetu koji je prošli tjedan zasuo hrvatsku javnost, to jest u aferi nabavke vatrogasnih vozila. “Tu je odgovor zašto je napuhan ovaj predmet jer očito je trebalo zamagliti nekakav veći posao”, kazao je.

Tvrdi da je iskaz Miličevića formulirao SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić prije iskaza pred saborskim povjerenstvom za kamione i da je Miličević povjerenstvu govorio neistinu pa je to morao ponoviti pred sudom jer bi se izložio kaznenom progonu.

“Stazić je već izdao presudu. Stazić sve zna jedino je sad malo zašutio”, kazao je Rončević kojemu se, zajedno s njegovim pomoćnikom Ivom Bačićem već nekoliko mjeseci sudi zbog zlouporaba položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close