Rončević i Bačić osuđeni jer nisu radili u interesu države

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2010. u 11:40

Obrazlažući nepravomoćnu presudu bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću, osuđenima na četiri, odnosno dvije godine zatvora u “aferi kamioni”, sutkinja Jasna Smiljanić je kazala da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i na taj način nanositi štetu državnom proračunu.

“Porezni obveznici očekuju da dužnosnici rade u interesu građana, a ne da kupuju skuplje kamione umjesto jeftinijih koji također udovoljavaju potrebama Oružanih snaga”, ustvrdila je sutkinja koja je na zagrebačkom Županijskom sudu vodila desetomjesečni postupak protiv bivšeg ministra obrane. Sud je zauzeo stav da su Rončević i Bačić zlouporabili položaj i ovlasti kada su od tvrtke Eurokamioni kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka MAN Importer. Pritom su za isti novac mogli nabaviti veći broj kvalitetnijih kamiona, ali su sve napravili kako bi pogodovali Ivecu, stoji u obrazloženju.

Sud je zaključio da počinjenjem ovog kaznenog djela nije dominiralo koristoljublje već svjesno pogodovanje tvrtki, no kako ona nije inkriminirana optužnicom sud se nije bavio pribavljanjem protupravne koristi. Rončevićeva kazna osjetno je veća od Bačićeve zbog odgovornosti koju je imao kao čelnik ministarstva obrane. No, Bačić je poslušno izvršavao njegove naloge, iako je znao da tvrtka s kojom sklapaju posao nije najpovoljnija. “Porezni obveznici ne plaćaju obnašatelje dužnosti da budu poslušni nego da rade u interesu Hrvatske”, zaključila je sutkinja.

Obrana i USKOK najavili su žalbu na presudu o kojima će odlučivati Vrhovni sud. I dok obrana tvrdi da je presuda trebala biti oslobađajuća tužiteljstvo smatra da je kazna trebala biti još veća. “Osuđujuća kazna je očekivana, ali smatram da su kazne ipak preblage. Sud nije u dovoljnoj mjeri vodio računa da se radi o najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima i to u ministarstvu obrane od kojega ovisi vojna i obrambena sigurnost države”, kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić.

Rončević je, međutim, izlazeći sa suda izjavio da je očekivao oslobađajuću presudu. “I dalje mislim da ovdje nije bilo protupravnosti niti štete”, rekao je Rončević, dodajući da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti na žalbu. Upitan da prokomentira sudsku odluku da, uz zatvorsku kaznu, vrati i novac za koji je oštećen proračun Rončević je rekao da će poštivati sve pravomoćne sudske odluke. Iako je bio na svim sudskim raspravama Bačić se danas nije pojavio na izricanju presude.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close