Rohatinski: Treba konačno početi s konsolidacijom javnih financija

Hrvatska ekonomija u stanju je stagnacije bez impulsa za rast, no uz rastuće vanjske rizike te snažne socijalne i političke otpore prema reformama. Budući da zbog ekonomske situacije u inozemstvu neće biti eksterne lokomotive rasta bitno je da se konačno počne s konsolidacijom javnih financija i nova Vlada bi na to trebala imati odgovor odmah. Poručio je to guverner Željko Rohatinski samo mjesec i pol prije izbora s otvaranja međunarodne konferencije Zagrebačke burze u Rovinju.

PXL

Prema su neke ekonomske neravnoteže smanjene, poput deficita platne bilance, radi se tek o prilagođavanju ekonomije koje nije zahvatilo javni sektor pa i dalje imamo daljnji rast fiskalnog deficita i javnog duga. “To prepoznaju financijska tržišta kao osnovni problem naše ekonomije i tumače kako nespremnost na reforme. Imamo niz oficijelnih i manje oficijelnih upozorenja da nam predstoji smanjenje kreditnog rejtinga ako to ne promijenimo”, istaknuo je guverner Rohatinski.

Dok se na konferenciji ZSE prošle godine svijetom još širio umjereni optimizam, danas je glavni makroekonomski problem rast javnog duga i pogoršanje javnih financija. “Zato je manevarski prostor za monetarnu politiku vrlo ograničen i ne isključuje se pojava nove svjetske recesije”, rekao je guverner. U 2012. tako su male šanse da se ona znatnije razlikuje od ove u kojoj će rast BDP-a biti oko 0,7 posto, prognozira guverner, no ističe da je bitnije da se konačno formiraju pretpostavke za dugoročno održiv razvoj. Zbog dosadašnje interntnosti taj proces ozbiljno kasni, a daljnje odugovlačenje moglo bi imati dalekosežne posljedice.

Komentari (5)
 • dodo54321
  dodo54321 12:10 22.10.2011.

  i urediti regulirati učesnike financijskih igara na korist društvenog i ljudskog tkiva a sukladno tom i toliko puta od Nostraduru ponovljeno
  financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca

 • twrr
  twrr 21:29 21.10.2011.

  Ne bi bilo problema sa deficitom i proračunom da smo izgradili i obnovili industriju i da smo pokrenui izvoz a zahvaljujući upravo njemu sve smo usrali i rasprodali strancima da nam izsišu zadnju kunu.
  Neka nam sad još i dijeli savjete kao i nadan vidošević na tv-u.

 • Nostraduru
  Nostraduru 19:40 21.10.2011.

  Roha se malo šali. Netko mu je šapnuo da savjetuje krivo. Pa i Grci štede sve u 16 pa ćorak.
  sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve