Rođendan HTZ-a: ‘Čestitka’ Buliću i natječaj za novog direktora

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2012. u 16:25

O značaju HTZ-a za hrvatski turizam govorit će i ministar Veljko Ostojić, ujedno predsjednik Hrvatske turističke zajednice, te direktor HTZ-ova Glavnog ureda Niko Bulić

Svečanom sjednicom Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ-a) večeras će se u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu obilježiti 20 godina od osnivanja nacionalne promidžbene organizacije. O značaju HTZ-a za hrvatski turizam govorit će i ministar Veljko Ostojić, ujedno predsjednik Hrvatske turističke zajednice, te direktor HTZ-ova Glavnog ureda Niko Bulić.

Bit će zanimljivo čuti što će turistički čelnici reći o sustavu koji je definitivno svijetom pronio glas o mladoj državi Hrvatskoj kao turističkoj zemlji. Činjenica je da se Hrvatsku, prema nekim svjetskim istraživanjima, praktički jedino prepoznaje kao lijepu (dakle i potencijalno turističku) zemlju zasigurno najvećim dijelom, i među ostalim, ide u zasluge HTZ-u. No, kritičara sustava turističkih zajednica – kao krutog, premalo učinkovitog, pomalo rastrošnog i bez odgovornosti prema vrhu i onima koji daju novac za njegovo funkcioniranje – nije manjkalo svih proteklih dvadeset godina.

Što će od toga večeras apostrofirati ministar Ostojić, turistički profesionalac koji je i sam bio član HTZ-ova Turističkog vijeća, a svojevremeno i direktor Turističke zajednice Istre? Što će kao najvažnije istaknuti onaj koji je osmislio turističke zajednice i već je tri mandata na njihovu čelu, direktor Glavnog ureda Niko Bulić? Pitanja su za turističke krugove utoliko intrigantnija što je poznato da Bulić, unatoč angažiranoj i predanoj suradnji, nema jamstava da ga ministar Ostojić želi za tako bliskog suradnika i u idućim godinama. Čak štoviše, natječaj za novog direktora Glavnog ureda HTZ-a bit će, pomalo ironično, raspisan baš sada u srpnju, dakle u istom mjesecu kad Bulić prima čestitke za sve dobro što je “njegov” HTZ napravio.

Najviše što je Ostojić spreman na tu temu reći, čak i u neformalnim razgovorima, je da će na natječaju za novog šefa HTZ-a pobijediti najbolji kandidat. Niko Bulić se, pak, uzda u to da sustav i posao od njega teško itko može znati bolje. Previđa jedino da dugovječnost na direktorskoj poziciji (plus mandat u fotelji ministra turizma) može biti i plus i minus. Uz to ide puno (dobrih) utakmica u nogama, ali promatraču se može činiti da se neki potezi ponavljaju, da igra nema svježine ni uzbudljivih bravura. Pedantni i temeljiti Bulić definitivno si u zasluge može upisati dobre sajamske nastupe, sjajne kataloge, brojne međunarodne nagrade za promidžbu, poticanje kvalitete kroz akcije Plavi i Zeleni cvijet, odlično odrađena putovanja stranih novinara i agenata pa, da baš sve ne nabrajamo, i mnoge turiste koji nam dolaze. Ali, to je već postalo standard i turistička se javnost pita može li i bolje, više?

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close