RIZ Odašiljači: Stanje se smiruje

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2012. u 15:45

U RIZ Odašiljačima danas je stanje mirnije, po tvrdnjama nove Uprave sve više radnika se vraća na posao, a predstavnici suspendiranih radnika prijavili su Upravu MUP-ovu Odjelu za gospodarski kriminal i Državnom inspektoratu.

Novi predsjednik Uprave Kamilo Vrana izjavio je Hini kako se danas stanje u tvornici smirilo, te da sve više radnika shvaća kako se moraju vratiti na posao kako bi zaradili svoje plaće. Jučer je ispred tvornice u Božidarevićevoj ulici prosvjedovalo dvjestotinjak radnika u znak solidarnosti s 11 suspendiranih kolega, no danas se broj prosvjednika smanjio.

Cilj nove Uprave je obnova proizvodnje i ispunjavanje ugovorenih obveza, pa se ne želi više baviti prosvjedima. Radnici koji žele mogu se odmah vratiti na posao, osim 11 suspendiranih kojima je izrečena privremena mjera udaljavanja s radnog mjesta i koji će svo vrijeme suspenzije biti u radnom odnosu i primati plaće, ponovio je Vrana.
Odbacio je optužbe prosvjednika da je nova Uprava dovedena na čelo tvrtke kako bi je otjerala u stečaj, da bi se na lokaciji RIZ Odašiljača mogao izgraditi luksuzni poslovno – stambeni kompleks, istaknuvši kako im je jedina zadaća osigurati pozitivno poslovanje poduzeća koje je sada u gubicima.

Radnici koji se ni sutra ne pojave na poslu mogu, prema Zakonu radu, dobiti otkaze, pa su iz sindikata najavili da će sutra svi radnici doći u tvornički krug gdje će tražiti da se ukinu suspenzije. Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Josip Juričić rekao je Hini da su danas prijavili Upravu MUP-ovu Odjelu za gospodarski kriminal i Državnom inspektoratu jer ne dozvoljava pravo na rad jedanaestorici suspendiranih radnika, koji su kao čelnici sindikata, Radničkog vijeća, Udruge malih dioničara i Udruge branitelja legalni predstavnici zaposlenih u RIZ Odašiljačima.

Za nas je to nelegalna Uprava koja nije imala pravo suspendirati i uz pomoć zaštitara izbaciti iz tvornice predstavnike radnika, ustvrdio je Juričić. No, priznao je da u MUP-ovu Odjelu za gospodarski kriminal nisu ništa obavili jer su im tamo poručili da nisu nadležni za taj slučaj.

Nova Uprava RIZ Odašiljača imenovana je u petak, 21. rujna, na sjednici Nadzornog odbora (NO) tvrtke koja je morala biti održana izvan tvornice jer radnici, predvođeni jedanaestoricom suspendiranih, nisu dozvolili ulazak u tvornicu jednoj članici NO-a. Nakon toga, Uprava je suspendirala 11 vođa pobune jer nezakonito sprječavali Upravu i Nadzorni odbor u radu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close