Rio Tinto nudi 3,5 milijardi dolara za Riversdale

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2010. u 13:45

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ponudio je 3,5 milijardi dolara za kupnju rudarske kompanije Riversdale uglavnom fokusirane na afričko područje, što bi moglo potaknuti oštro nadmetanje ponudama za tog važnog proizvođača materijala za proizvodnju čelika.

Riov potez vjerojatno će potaknuti oštro nadmetanje ponudama, budući da Riversdale ima koksare u Mozambiku koje bi jednog dana mogle podmirivati 5 do 10 posto potreba svjetskog tržišta za tim ključnim materijalom u proizvodnji čelika. Neki analitičari smatraju brazilski Vale najizglednijim Rio Tintovim suparnikom za kupnju Riversdalea, budući da već ima rudnike ugljena blizu Mozambika. Među ponuđačima mogao bi se naći i indijski Tata Steel, Riversdaleov najveći dioničar.

Xstrata Plc, Anglo American i Peabody Energy također bi mogli biti zainteresirani. Za najvećeg proizvođača koksa BHP Billitona smatralo se da nije ozbiljno zainteresiran jer ima opcije razvoja poslovanja u Australiji. Četvrti po veličini dioničar, australska investicijska tvrtka LinQ Management, očekuje da će Riversdale biti meta žestokog nadmetanja, s obzirom na nedostatak kvalitetnih koksara i ogromnu potražnju za tim energentom iz Kine i Indije. “Nalazi se u pristupačnom dijelu svijeta a procjenjujemo da nudi i niz drugih prednosti zainteresiranim kupcima.

Nadamo se da će se u nadmetanje uključiti i drugi ponuđači“, rekao je direktor LinQ-a Clive Donner. Riversdale je potvrdio napise medija da je razgovarao o ponudi od oko 15 dolara po dionici, što bi grupi donijelo oko 3,5 milijardi dolara (točnije 3,48 milijardi dolara), samo šest posto više od vrijednosti Riversdaleovih dionica pri zatvaranju 3. prosinca, kako je to procurilo u britanskom tisku. Tvrtka je nagovijestila da pregovara i s drugim ponuđačima.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close