Rijeka: Počinje projektiranje i gradnja Zagrebačke obale

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2012. u 16:55
PXL

Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka odlučilo je početi s izgradnjom kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci pa će ugovor o projektiranju i izgradnji tog terminala biti potpisan s izvođačem radova u roku od mjesec dana, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Upravnog vijeća i ravnatelj riječke Lučke uprave Pave Komadina i Bojan Hlača.

Na natječaj za taj dio Rijeka Gateway projekta javilo se sedam ponuđača, a odabran je konzorcij talijanskih tvrtaka CO.ED.MAR., Grandi Lavori Fincosit, Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro i hrvatskog Osijek Koteksa, koji je za projektiranje i izgradnju terminala ponudio cijenu od 71,5 milijuna eura. Tvrtke iz konzorcija moraju u roku od 28 dana dati jamstva za izvršenje posla, a rok završetka radova je pet godina.

Kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali gradit će se u dvije faze, u prvoj će se izgraditi 400 metara obale, širine 200 metara, a druga faza predviđa produženje pristaništa do 680 metara. Gaz na novoj obali bit će 18 metara, najveći u sjevernom Jadranu. Komadina je istaknuo da riječka luka treba nove sadržaje kako bi na dva terminala ostvarivala promet od milijun kontejnera na godinu.

Upravno vijeće razmatralo je i pitanje povećanja tarifa na kontejnerskom terminalu Brajdica, na kojoj posluje koncesionar, tvrtka Jadranska vrata, u koju je prošle godine ušao novi strateški partner (američka tvrtka ICTSI sa sjedištem na Filipinima). Ocijenio je da koncesionar ne može mijenjati tarife, ako za to ne dobije suglasnost Upravnog vijeća, da je koncesionar učinio mnoga poboljšanja u luci, ali da treba postupati u okviru pravnih propisa. Ne smije se dozvoliti da se povećavaju tarife, koje mogu dovesti do toga da brodari odu s Brajdice, rekao je.

Komadina je izvijestio da je oduzeta koncesija riječkoj tvrtki Dulcis Vita, koncesionaru u zgradi putničkog terminala u riječkoj luci, koja je za koncesijsku naknadu dužna oko 2,5 milijuna kuna. Za taj prostor osmislit će se nove aktivnosti i raspisat će se novi koncesijski natječaj. Na pitanje novinare kada će biti izgrađena cesta D 403, koja treba povezati zapadni dio luke i Zagrebačku obalu s riječkom obilaznicom, rečeno je da se za tu cestu izrađuje projektna dokumentacija te da mora biti završena kad i Zagrebačka obala.

Priključak luke na spojnu cestu D 404, koja spaja istočni dio luke s obilaznicom, uskoro bi trebao biti završen, a do zastoja je došlo radi nesuglasica nadzornika, izvođača i projektanta, rečeno je.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close