Ribić Vladu tužio Bruxellesu, Linić ga razljutio, bolja mu je bila Kosor

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2012. u 13:10

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je danas internacionalizaciju socijalnog spora između sindikata udruženih u Maticu i Vlade, jer će sindikati tužiti Vladu odboru Europske komisije za ekonomska i socijalna pitanja.

Za vrijeme nedavnog posjeta Bruxellesu, u sastavu hrvatske delegacije koja je prisustvovala sastanku Europskog ekonomskog i socijalnog odbora, izvijestio sam čelne ljude Odbora o nizu Vladinih kršenja europskih standarda i vrijednosti, rekao je Ribić na konferenciji za novinare. Arsenalu našeg oružja u borbi protiv nedemokratskih, nenarodnih i neeuropeiziranih postupaka vlasti dodali smo i međunarodnu aktivnost, kazao je Ribić najavivši da će Matica uskoro poslati pismo Odboru u kojem će izvijestiti o tome kako je Vlada opstruirala demokratski postupak provedbe sindikalnog referenduma o prijedlogu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe.

Budući da proces ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u još nije dovršen, za Hrvatsku je važno hoće li je u EU-u ocijeniti kao zemlju koja krši temeljna načela europskog socijalnog modela. Mi kao eurofili ne želimo da se zaustavi taj proces, ali ako se nešto dogodi odgovorni će biti oni koji čine nepravilnosti, dodao je Ribić. Osim toga, rasprava na Odboru pokazala je da politika strogih mjera štednje više nema podršku ni u središtu Europske unije. Stroge mjere štednje nisu isto što i strukturne reforme, štednja je besmislena, a povećanje efikasnosti je imperativ, ustvrdio je Ribić.

Također je ironično komentirao jučerašnju najavu ministra financija Slavka Linića da će se iduće godine smanjiti broj zaposlenih u državnom i javnom sektoru za oko 20.000, riječima kako je Linić “podbacio u najavi jer je prije dvije godine zagovarao otpuštanje 70.000 ljudi”. To su paušalne, neodgovorne izjave, bez ikakve analitičke podloge, time se samo zaplašuju ljudi, rekao je Ribić koji je izrazito nezadovoljan razinom socijalnog dijaloga sa sadašnjom Vladom. Razina dijaloga bila je viša s bivšom Vladom Jadranke Kosor, ustvrdio je Ribić priznavši kako Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) ni tada nije bilo efikasno, no “sada je puno gore, a GSV ne služi ničemu”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close