Ribić: Vlada se otkazivanjem TKU-a za javne službe upušta u neodgovornu avanturu

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2012. u 16:35

Vlada se najavom otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe (TKU) upušta u neodgovornu avanturu koja bi mogla imati ozbiljne financijske posljedice za proračun, zbog čega će Matica hrvatskih sindikata ubrzo podići kaznenu prijavu protiv Vlade, izjavio je za Hinu predsjednik Matice Vilim Ribić upitan za komentar današnje Vladine najave otkazivanja TKU-a za javne službe.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, čiji je sindikat u skupini četiriju potpisnika izmjena TKU-a, napominje da je TKU na snazi, a da će njegova produžena primjena od tri mjeseca nastupiti kad neka od strana, a izvjesno je da je to Vlada, otkaže TKU. Njegov sindikat zalagat će se za zadržavanje prava prema modelu državnih službenika, kaže Babić koji očekuje da za vrijeme produžene primjene razumni pregovarački moraju naći rješenje.

Za Ribića pak Vladin potez svjedoči o nesposobnosti Vlade, poput njezine današnje odluke o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb, što bi autoceste moglo isporučiti na upravljanje stranim koncesionarima. Isto kao što je ta odluka nacionalno štetna, tako bi štetno bilo i otkazivanje TKU-a koje Vlada ne bi mogla obraniti na sudu, smatra Ribić koji sudski epilog najavljuje u slučaju da Vlada otkaže TKU, a članstvo Matičinih sindikata na referendumu u rujnu odbije Vladine prijedloge. Najavljuje da će Matica vrlo skoro, zbog, kako je rekao, neodgovornosti Vlade koja bi porezne obveznike mogla stajati milijune kuna, protiv nje podići kaznenu prijavu.

Ribić je siguran da bi tužba sindikata bila uspješna smatrajući da nema razloga za otkazivanje TKU-a jer zato nisu stečeni uvjeti, odnosno gospodarsko stanje nije u tolikoj mjeri pogoršano. Dodaje da država ne bi ništa izgubila kad bi pričekala rezultat referenduma. Prema njegovim riječima, četiri sindikata učlanjena u Maticu koji nisu potpisali izmjene TKU-a nisu imala nikakve ekstravagantne zahtjeve, već samo onaj da se novac od suspendiranih materijalnih prava vrati zaposlenima u javnim službama nakon što kriza prođe. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, čiji je sindikat u skupini četiriju potpisnika izmjena TKU-a, upozorava da je TKU na snazi, a da će njegova produžena primjena od tri mjeseca nastupiti kad neka od strana, a izvjesno je da je to Vlada, otkaže TKU.

Mirenje je formalna obveza potpisnika TKU-a koja može ili ne mora završiti dogovorom, kaže Babić. Babić drži kako situacija za zaposlene u javnom sektoru s mogućim otkazivanjem TKU-a ne bi bila beznadna, jer postoji niz vrijedećih granskih kolektivnih ugovora. Hrvatski liječnički sindikat zalagat će se za zadržavanje prava prema modelu državnih službenika, kaže Babić koji očekuje da za vrijeme produžene primjene “razumni pregovarački moraju naći rješenje”. Ako ipak ne bi bilo dogovora, Vlada kao poslodavac može pokrenuti pregovore o novom kolektivnom ugovoru, što i najavljuje, a taj novi KU neki sindikati mogu, a neki ne moraju potpisati. Vlada tada može proširiti primjenu na cijeli javni sektor pri čemu sindikati koji nisu potpisnici mogu organizirati sindikalne akcije jer ih ne obvezuju odredbe o socijalnom miru, kaže Babić.

Vlada je na današnjoj sjednici najavila otkazivanje TKU-a i mirenje s idejom i željom dogovora o izmjenama TKU-a na tragu onoga što je danas potpisala državnim službenicima. S njihovim je sindikatima dogovorena neisplata neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, smanjenje osnovice za jubilarne nagrade, a dogovorene su promjene naknade za prijevoz. Uz najavu otkazivanja TKU-a i pokretanje postupka mirenja, Vlada je danas odlučila pokrenuti i pregovore o sklapanju novog temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close