Ribić: U hrvatskom javnom sektoru ne postoji višak radnika

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2010. u 15:10

Potrošnja i broj zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru, nasuprot čestim propagandnim tvrdnjama, nisu previsoki što dokazuje analiza Instituta za javne financije po kojoj su ti segmenti ispod europskog prosjeka, rečeno je na današnjem okruglom stolu Matice hrvatskih sindikata.

Podaci pokazuju da je Hrvatska po troškovima opće konsolidirane države tek na 22. mjestu od 29 promatranih europskih država, a prema masi za plaće u javnim i državnim službama na 20. mjestu od 25 europskih zemalja, istaknuo je predsjednik Matice Vilim Ribić. Analiza pobija uvjerenje da u javnom sektoru postoji višak radnika jer je prosjek od 17 zaposlenih u javnom sektoru na 100 ukupno zaposlenih niži od prosjeka zemalja EU od 17,6 na 100 ukupno zaposlenih.

U obrazovanju i zdravstvu pak Hrvatska znatno zaostaje za EU-om – u obrazovanju kod nas su 2,2 zaposlena na 100 ukupno zaposlenih, a u EU 3,5 na 100, dok je u zdravstvu još gore jer na 2,2 zaposlena na 100 u Hrvatskoj u EU dolazi 4,7 na 100. Jedini iskazani višak je u javnim poduzećima, kaže Ribić, jer dok je u Hrvatskoj 12,5 zaposlenih u javnim tvrtkama na 100 ukupno zaposlenih, u članicama EU taj omjer iznosi 6,8 na 100.

Glavni problem hrvatskog javnog sektora nije u broju zaposlenih niti u troškovima, nego u neefikasnosti, a to se može riješiti samo reformama koje bi se trebale ugledati u javni sektor kakav imaju npr. skandinavske zemlje, tvrdi Ribić.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ribićke priče. [yawn]

Tko još sluša ovu budalu?

Ribić je idiot..zbog takvih smo tu gdje jesmo…statistika je skup netočnih podataka osobito kad se uspoređuje s neusporedivim..

New Report

Close