Ribić: Plaće javnih službenika će do 2016. porasti 77 posto

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2009. u 13:10

Sindikalci su izračunali da će plaća VSS početnika u javnim službama s današnjeg bruto iznosa od 6.386 kn do 2016. porasti na 11.201 kn.

Sporazum o plaćama koji su nedavno potpisali hrvatska vlada i sindikati javnih službi jamči učiteljima, liječnicima, sveučilišnim profesorima, policajcima i ostalim zaposlenima u javnim i državnim službama da će im plaće, u slučaju da ostale plaće u društvu rastu dosadašnjim tempom, do 2016. porasti 77 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare sindikalnih čelnika.

Sporazum je i više nego dobar jer utemeljuje stratešku politiku očuvanja plaća i kadrova u javnim i državnim službama, što je presudno za kvalitetno pružanje usluga građanima, ustvrdio je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. Zbog povišica koje bi u iduće 3 godine trebali dobiti javni i državni službenici masa za njihove plaće porast će između 6,5 milijardi kuna, ako se postigne sporazum o ograničavanju rasta plaća u cijeloj državi, i 8,5 milijardi kuna, ako će plaće rasti kao i dosad.

Sada će se javiti razni poduzetnici, ekonomski analitičari i sl. koji će reći “to je strašan novac”, ali svi trebaju biti svjesni da smanjivanje plaća ima svoju cijenu – nije trebalo smanjivati plaće javnim i državnim službama, istaknuo je Ribić. Sindikalci su izračunali da će plaća VSS početnika u javnim službama, koja im služi kao indikator za odnos prema ostalim plaćama u državi, s današnjeg bruto iznosa od 6.386 kuna do 2016. godine porasti na bruto iznos od 11.201 kunu.

To je optimističan scenarij koji predviđa da će gospodarski oporavak zemlje početi u prvom polugodištu iduće godine, ako se to ne dogodi rast će biti manji, a dođe li do gospodarske “kataklizme” plaće uopće neće rasti. No, sporazum ima još jednu dobru stranu – njime je osigurano povećanje plaća bez obzira na stanje u gospodarstvu, i to iduće godine od 1. siječnja za polugodišnju stopu inflacije, te od 1. listopada za godišnju stopu inflacije, što će, po procjeni sindikata, ukupno iznositi oko tri četvrtine od 6 posto, koliko im je vlada smanjila plaće u ovoj godini.

Osim za oko 250.000 zaposlenih u javnim i državnim službama sporazum je dobar i za javne financije jer vladi ostavlja predah od godine i pol dana, koliko plaće neće značajnije rasti, da provede reforme u javnom sektoru, osigura racionalizacije i uštede, te izgradi politiku plaća i u ostalim sektorima, ocijenio je Ribić. Sporazum, međutim, nije dobar za projekte poput Pelješkog mosta jer ne ostavlja vlastima novac za razbacivanje i financiranje propalih proizvođača i neuspješne proizvodnje, kaže Ribić.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Šta reć, ovo može izjavit samo vrhunski debil i nepoznavaoc bilo kakve problematike u
svijetu gospodarstva…….ili bude možda euro=12 kn……hahaha

New Report

Close