Ribić: Odgoj djece u RH je trošak, a uzgoj svinja proizvodnja

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2012. u 14:05

Čak i Svjetska banka, napominje, sugerira da ne nije važno smanjivati javnu potrošnju, već povećati efikasnost države

Iz smjernica fiskalne i gospodarske politike vidljivo je da će se u sljedeće tri godine javna potrošnja u Hrvatskoj smanjiti s 42% na 37%, što znači smanjena ulaganja u obrazovanje, znanost i zdravstvo. Ali, to je neuspjela koncepcija štednje preko leđa građana, što se pokazalo u Europi, koju su mjere štednje uvele u novi krug recesije, ustvrdio je Vilim Ribić, šef Matice hrvatskih sindikata. Ističući da Hrvatska ima jednu od najmanjih javnih potrošnji u Europi, što je vidljivo na Eurostatu, navodi da je švedska javna potrošnja iznadprosječna, a slično je i s francuskom. Čak i Svjetska banka, napominje, sugerira da ne nije važno smanjivati javnu potrošnju, već povećati efikasnost države.

– Slovenija je smanjila javnu potrošnju a onda im je srušen kreditni rejting, dok je Island odbio vratiti dugove stranim bankama, ukinuo valutnu klauzulu, devalvirao nacionalnu valutu i ona sada iznosi skoro 40 posto manje, ali izlaze iz krize. Amerika u kriznim situacijama najviše ulaže u znanost i obrazovanje, a Hrvatska, zemlja znanja, zbog nedostatka znanja ljudi u vlasti, te programe smanjuje. Kad uzgajamo svinje, to je za njih proizvodnja, a kad odgajamo djecu, to je trošak – veli Ribić.

Sindikat će razmotriti utemeljenost zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o fiskalnoj politici, koji predviđa smanjenje rashoda za jedan posto svake godine, ocijenivši ga “antinarodnim zakonom” čije će posljedice snositi djeca u obrazovnom sustavu i bolesnici u zdravstvu.

– To je filozofija Vlade u kojoj sjede socijaldemokrati, ironičan je Ribić. Navodi i da Hrvatska još nije potonula zbo gjavnog duga pa prostora za fleksibilizaciju gospodarske politike ima, ali nema volje ni znanja.

Kritizirao je i činjenicu što se ključni propisi ne daju na GSV, te ustvrdio da se to uklapa u koncept Radimira Čačića da će se raspravljati samo s poslodavcima jer se na Gospodarsko-socijalnom vijeću politizira, Ribić uzvraća:

– To je neistinita izjava kao i niz izjava koje g. Čačić olako daje. Istina je obrnuta: članovi Vlade politiziraju rad GSV-a jer traže da sindikati glasaju za njihove prijedloge!

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close