Ribić demantira napise o tajnom financiranju sindikata

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2010. u 14:30

Ribić opovrgava i navode da je nenamjenski trošeći sredstva kupljeno i sindikalno zemljište vrijedno 2 milijuna eura

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić danas je na konferenciji za novinare dematirao medijske napise o tome da Vlada navodno tajno i nezakonito financira taj sindikat kao i da se nenamjenski troše sredstava za rad podružnica i njihovih povjerenika.

Ne radi se ni o kakvoj tajni da od Vlade dobivamo sredstva, budući da je obveza tog financiranja ugovorena Sporazumom s Vladom, rekao je Ribić dodavši kako njegov sindikat ta sredstva prima već punih 19 godina. Kao dokaz o tome da su sredstva koje su dobili od Vlade korištena namjenski Ribić je novinarima danas donio i dvadesetak registratora u kojima se nalaze sva rješenja o isplatama sindikalnim podružnicama. Ujedno je pozvao Ministarstvo financija i inspektore da provjere poslovanje toga sindikata.

Rekao je i kako se ne boji da će Vlada prestati financirati rad sindikalnih podružnica jer je, kako tvrdi, ta obveza utemeljena u Zakonu o radi kao i međunarodnoj praksi. “Ukoliko Vlada to pokuša nasilno provesti onda ćemo se sresti na sudu”, poručio je Ribić. Također je opovrgnuo i navode da je nenamjenski trošeći sredstva kupljeno i sindikalno zemljište vrijedno 2 milijuna eura. “Sindikalno zemljište kupljeno je odgovornim i štedljivim radom, te konzervativnim i niskorizičnim ulaganjima” poručio je Ribić.

“Sindikat ima 130 sindikalnih podružnica, 320 povjerenika, a prima se naknada za 160 povjerenika. Prosječna naknada ovisi o veličini podružnice. Najmanje podružnice dobivaju od dvije do tri tisuće kuna brutto, a najveće od 20 do 30 tisuća kuna godišnje”, rekao je Ribić. Po njegovom mišljenju, napadima na Sindikat znanosti nastoji se poljuljati vjera 11.000 članova toga sindikata u njihov sindikat.

Upitan da prokomentira najave potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josipa Friščića o mogućim “korekcijama plaća” Ribić je rekao kako su “Friščić i HSS hrvatski seljački sindikat, najjači sindikat u državi i štetna organizacija za razvoj Hrvatske”. “Friščić štiti svoje lokalne interese i napada na javni servis građana, te potkopava obrazovanje i zdravstvo”, kazaoje Ribić.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odzvonilo ti je!

New Report

Close