‘RH će s pola milijuna kuna financirati reformu afganistanskih snaga’

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2012. u 08:50

Bio je ovo važan sastanak na vrhu NATO-a za Hrvatsku, sudjelovali smo u donošenju odluka, sudjelovali smo u razmišljanjima što će biti s Afganistanom nakon 2014. i još se jednom pokazalo da je dobro biti u ovom društvu, jer je to društvo, po svemu sudeći, nabolje na svijetu, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović po završetku summita Sjevernoatlantskog saveza u Chicagu.



PXL

Završnog dana summita NATO-a tema je bio Afganistan, kazao je hrvatskim novinarima u Chicagu premijer Milanović. “Razgovaralo se o svim modalitetima povlačenja iz Afganistana i nastavku doprinosa” Afganistanu nakon toga, rekao je. Nakon što NATO završi svoj posao u toj zemlji 2014. tamo će ostati neka vrsta nazočnosti, kazao je hrvatski premijer. “Hrvatska će također davati određeni doprinos. Naravno, ne u ljudstvu, a u novcu višestruko manje nego do sada. Nakon 2014. će s jednim manjim iznosom, mislim oko pola milijuna dolara, RH financirati reformu afganistanskih oružanih i sigurnosnih snaga”, rekao je premijer.

“Dakle, radi se o doprinosu na puno manjoj razini nego danas. A tamo smo skoro deset godina i da kucnem u drvo, žrtava nije bilo”, zaključio je Milanović.

Predsjednik vlade predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu NATO-a u Chicagu, najvećem u povijesti te organizacije, na kojem je bilo okupljeno oko 60 zemalja i organizacija. Glavna tema skupa je bila budućnost Afganistana. NATO-ova misija u Afganistanu završava 2014., a nastavlja se politički angažman SAD-a, EU-a i NATO-a na tom području kako Afganistan više nikada ne bi bio utočište terorista.

Uz premijera, u izaslanstvu je bila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministar obrane Ante Kotromanović. Američki predsjednik Barack Obama i čelnici NATO-a u ponedjeljak su učvrstili planove “nepovratne tranzicije” u Afganistanu, a potvrdili su i odluku da taj izrazito nepopularan rat završi 2014. godine. NATO je uvjeren da će afganistanske snage moći i prije jamčiti sigurnost svojoj zemlji.

Drugi dan summita u Chicagu čelnici NATO-a su u priopćenju objavili da, iako će zadržati znatnu nazočnost u Afganistanu i nakon 2014., “to neće biti borbena misija”. NATO i zemlje partneri službeno su se dogovorili da afganistanske snage sigurnosti iduće ljeto preuzmu nadzor nad svim borbenim aktivnostima, uz NATO-ovu potporu. Tu je tranziciju Obama nazvao “idućim važnim događajem” u završavanju 11-godišnjeg rata.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close