Regionalnim projektom do bolje promocije i jačanja ženskog poduzetništva

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2012. u 16:10

Glavne prepreke za žene poduzetnice u regiji jugoistočne Europe (JIE) su tradicionalne rodne uloge, u većini nemaju vlasništvo nad imovinom niti potporu institucija i teže dolaze do informacija i financiranja, a prevladavanju tih prepreka trebao bi pomoći i novi regionalni projekt “Žene poduzetnice – pokretači stvaranja novih radnih mjesta za JI Europu”.

Taj je projekt predstavljen danas u Zagrebu, a cilj mu je kroz iduće tri godine u devet zemalja regije JIE (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Srbiji, Moldaviji, Crnoj Gori, Makedoniji i Turskoj) promovirati žensko poduzetništvo i osnažiti ga kroz sve politike i oblike edukacije. Predstavnice iz tih zemalja danas su se i okupile na predstavljanju u Zagrebu, čime je taj projekt i počeo, a među brojnim uključenim sudionicima je i SEECEL-Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje JIE iz Zagreba, čija je direktorica Efke Heder kazala da projekt sa 2 milijuna eura financira Švedska međunarodna agencija za suradnju-SIDA.

S obzirom da je u JIE rodna nejednakost tradicionalno veliki problem na tržištu rada Heder očekuje da će projekt pridonijeti i promjeni ponašanja vlada, institucija i društva prema ženama poduzetnicama, ali i samih žena koje često i uz dobru ideju ne vide put kako pokrenuti biznis. Projektom je predviđeno niz tehnika za utjecanje na jačanje sustava podrške i razvojnih politika za žensko poduzetništvo, što je Hrvatskoj kao i ostalim članicama i pretpristupnim članica EU-a i obveza. To je i na tragu Zakona o malom i srednjem poduzetništvu za EU kojeg je donijela Europska komisija kojim se traži osiguranje uvjeta za veće zapošljavanje žena, a od njegovih deset načela prvo se odnosi upravo na potrebu osnaživanja i edukacija žena za poduzetništvo.

Heder napominje i da bi po strategijama EU-a zastupljenost žena u poduzetništvu trebala biti od 7 do oko 28 posto u zemljama srednje i istočne Europe, ovisno o njihovom stupnju razvoja. Jedna od voditeljica tog projekta Jelica Minić naglasila je kako u svemu ključnu ulogu imaju i nacionalne vlade koje kreiranjem zakonskih i drugih regulativa mogu pridonijeti razvoju ženskog poduzetništva. Vjeruje i da će projekt imati uspjeha jer se stvarao tri godine i uključio brojne sudionike, među kojima i tri jaka regionalna centra, spomenuti SEECEL te GTF Regionalni centar za jednakost spolova iz Zagreba i RCC Vijeće zav regionalnu suradnju iz BiH.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close